Poslanci nestihli prerokovať všetky body programu

16.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné posledné rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva sa skončilo vo štvrtok po 20.30 h. Mestskí poslanci sa stretnú v januári 2012 na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokovali body 26 až 48 z dnešného programu, ktoré sa týkajú mestského majetku.

Mestskí poslanci stihli ešte schváliť vybavenie Petície za vyčlenenie minimálne päť percent z výdavkov z časti Doprava a komunikácie na rozvoj cyklodopravy formou zvýšenia príspevku na cyklistické trasy v rozpočte na roky 2012 až 2014.

Občianske združenie (OZ) Cyklokoalícia odovzdalo 26. októbra primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi 3336 podpísaných petičných hárkov. Primátora žiadalo, aby do rozpočtu mesta navrhol minimálne päť percent z výdavkov z časti Doprava a komunikácie na rozvoj cyklodopravy. Na stavebné úpravy a značenie cyklotrás alebo na informačné kampane, ktoré by zviditeľnili bicykel ako vhodný dopravný prostriedok, zbieralo OZ podpisy v uliciach Bratislavy od začiatku augusta.

V rozpočte na rok 2012 je v kapitole Doprava a komunikácie navrhnutá suma 61.134.715 eur, z ktorej päť percent predstavuje 3.056.735,75 eura. V materiáli na rokovanie sa uvádza, že vzhľadom na finančnú situáciu mesta nie je možné takúto sumu v tomto roku vyčleniť. V rozpočte na rok 2011 bolo schválených na rozvoj cyklodopravy 31.500 eur, v rozpočte na budúci rok je schválená celková suma 191.000 eur, čo predstavuje šesťnásobný medziročný nárast.

Konkrétne použitie finančných prostriedkov na rozvoj cyklodopravy sa bude realizovať na základe návrhu Komisie mesta pre cyklistickú dopravu. Komisia vznikla v máji 2011 a jej členmi sú zástupcovia magistrátu, mestských častí, Bratislavského samosprávneho kraja, hlavný dopravný inžinier a občianske združenia zastupujúce cyklokomunitu.

Vznikne samostatná organizácia cestovného ruchu

Návrh na založenie a vstup mesta Bratislava do oblastnej organizácie cestového ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) dnes schválili mestskí poslanci. Podľa novelizovaného zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom decembra, štát prispeje organizáciám rovnakou čiastkou, akú vyzbierajú jej členovia. Nový spôsob financovania má motivovať samosprávy k tomu, aby zefektívnili výber dane za ubytovanie a finančné prostriedky vrátili späť do rozvoja cestovného ruchu na ich území.

Od 1. decembra môžu reálne vznikať a registrovať sa na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR prvé oblastné združenia, ktoré spájajú záujmy obcí, krajov a súkromného sektora. BTB by mala vzniknúť do konca tohto roka. Mestské zastupiteľstvo schválilo členský príspevok do oblastnej organizácie cestovného ruchu vo výške 340.000 eur.

Primátor Milan Ftáčnik oznámil, že ustanovujúce valné zhromaždenie bude 20. decembra tohto roku. Zastupiteľstvo ho poverilo, aby zabezpečil delimitáciu činností turistických informačných centier Bratislavského kultúrneho a informačného strediska do oblastnej organizácie cestovného ruchu Bratislavy, vrátane priestorov, materiálno-technického zabezpečenia, personálu a finančných prostriedkov do 29. februára 2012. Poslanci zároveň odporučili vstup oblastnej organizácie do krajskej.

Nová právna úprava o podpore cestovného ruchu, ktorú Národná rada SR schválila v októbri, určuje maximálnu výšku dotácie na 90 percent z vybranej dane za ubytovanie v jej členských obciach. Oblastnú organizáciu cestovného ruchu môže založiť najmenej päť obcí alebo mestských častí. Samostatnú organizáciu však môže založiť aj menej ako päť obcí, ak bol súhrnný počet prenocovaní v ubytovacích zariadeniach na území zakladajúcich obcí v predchádzajúcom kalendárnom roku najmenej 150.000. Bratislava túto podmienku spĺňa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?