Manuál na postup riešenia reštituovaných bytov

27.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí poslanci zobrali na vedomie mestom navrhnutý postup pri realizácií jeho práv a povinností vyplývajúcich z nového zákona č. 260/2011 Z. z. o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom. Tiež prijali základné podmienky potrebné na získanie nároku na poskytnutie dotácie zo štátneho rozpočtu podľa zákona č. 261/2011 Z. z. o poskytovaní dotácií na obstaranie nájomných bytov.

"Je to tzv. kuchárka, podľa ktorej budeme postupovať. Konzultovali sme to aj so starostkou Starého Mesta, kde je najviac reštituovaných bytov. Máme to už zverejnené na našej internetovej stránke aj s potrebnými formulármi," uviedol predkladateľ materiálu, riaditeľ magistrátu Viktor Stromček.

Účelom uvedených zákonov je zabezpečiť ochranu nájomcov v reštituovaných a privatizovaných bytoch. Z toho obciam, nájomcom aj prenajímateľom vyplývajú rôzne povinnosti, ktoré sú pomerne zložito formulované. Preto bol vypracovaný zjednodušený manuál práv a povinností dotknutých subjektov zoradený v časovej následnosti pre lepšiu orientáciu v právnych predpisoch. Zákon uvádza do praxe viacero nových inštitútov, ktoré nie sú jednoznačne definované, resp. ich legálne vymedzenie pripúšťa rôzny výklad. S cieľom predísť prípadným problémom magistrát písomne kontaktoval gestora zákona - Ministerstvo spravodlivosti SR a požiadal o bližšie vysvetlenie niektorých ustanovení zákona.

Obec je povinná poskytnúť z bytov vo svojom vlastníctve alebo náhradných nájomných bytov obstaraných podľa osobitného predpisu bytovú náhradu zapísanému žiadateľovi najneskôr do 31. decembra 2016. Manuál uvádza rôzne informácie. Napríklad o prijímaní žiadosti o byt či účele a podmienkach poskytnutia dotácie na výstavbu náhradného bytu, samozrejme aj rôzne predpísané termíny.

(TASR)

Páčil sa vám článok?