Račania si už môžu zvolať zhromaždenie

6.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Račianski poslanci ako prví v Bratislave nedávno prijali nové nariadenie o zhromažďovaní obyvateľov. O tom, čo konkrétne to pre občanov znamená, sme sa pozhovárali so starostom Rače Petrom PILINSKÝM (SZ).

- Nové všeobecne záväzné nariadenie o zhromažďovaní obyvateľov vzniklo najmä z iniciatívy poslancov a keďže rád podporím aktivity k posilneniu spoluúčasti verejnosti v rozhodovacom procese, predkladané nariadenie sme po drobných legislatívnych úpravách predložili na schválenie zastupiteľstvu. Na základe neho môžu Račania po predložení petície, ktorú podpíše aspoň päť percent voličov, alebo pri návrhu minimálne piatich poslancov miestneho zastupiteľstva, zvolať zhromaždenie.

Chýbalo vôbec vo vašej mestskej časti také nariadenia?

- Určite sa dá existovať aj bez podobného nariadenia, ale keďže v Rači chceme aktívne komunikovať s obyvateľmi, posilnili sme možnosť ich participácie na rozhodovaní o dôležitých otázkach v mestskej časti. Nemyslím si, že pre každé rozhodnutie na zastupiteľstve sa bude organizovať zhromaždenie. Som však presvedčený, že ak takýto závažný prípad nastane, názor verejnosti vypočujeme a, verím, že aj zohľadníme.

Aké konkrétne ustanovenia a povinnosti prináša nové nariadenie?

- Upravuje podmienky zvolávania, organizovania a uskutočňovania zhromaždenia. Stanovuje aj lehoty pre vykonanie jednotlivých úkonov v súvislosti so zvolaním zhromaždenia, čo dáva istotu, že zhromaždenie, na ktorom by sa občania mali vyjadriť k nejakej aktuálnej otázke, sa zvolá včas. Čo sa týka uskutočnenia zhromaždenia a hlasovania o záverečnom vyhlásení účastníkov, vyžaduje sa súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných. Samozrejmosťou je zakotvenie povinnosti informovania verejnosti o zvolaní zhromaždenia, najmä na úradnej tabuli a internetovej stránke mestskej časti. Je dôležité, že zápisnica zo zhromaždenia tvorí súčasť materiálu predloženého na najbližšie zasadnutie miestneho zastupiteľstva a je podkladom pre rozhodnutie miestneho zastupiteľstva.

Ako sa môžu občania vyjadrovať k predaju obecného majetku či využitia verejných priestorov?

- Túto možnosť majú občania aj dnes a náležite ju využívajú. S mnohými komunikujem osobne. Napríklad o niektorých nešťastných investičných projektoch, ktoré sme zdedili po predchádzajúcom vedení.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?