Rača má inštitút k verejným zhromažďovaniam

2.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Rača je prvou zo 17 bratislavských mestských častí, ktorá schválila všeobecné záväzné nariadenia (VZN) o zhromažďovaní obyvateľov v mestskej časti. Ide o dôležitý inštitút demokracie a participácie občanov na správe veci verejných. "Toto VZN má byť zárukou toho, že sa v Rači nebude opakovať situácia, keď petícia viac ako 2400 obyvateľov proti zrušeniu ZŠ Plicková bola v minulosti ignorovaná a hodená do koša," uvádza vo svojom stanovisku klub miestnych poslancov za SDKÚ-DS-KDH-SaS.

VZN umožní občanom, aby sa mohli vyjadriť k závažným návrhom, ako je odpredaj obecného majetku, úver alebo využitie verejných priestorov. "Tento krok prijatia VZN je veľmi dôležitý k zvýšeniu účasti občanov, ktorí budú mať väčšie možnosti vyjadrovať sa k dianiu v mestskej časti počas celého volebného obdobia. Verím, že tento inštitút priamej demokracie, známy hlavne zo Švajčiarska, nájde uplatnenie aj v Rači," dodal poslanec miestneho zastupiteľstva a predkladateľ návrhu Michal Drotován (SDKÚ-DS).

Vo Švajčiarsku verejné zhromaždenie občanov priamo nahrádza v niektorých obciach zastupiteľstvo. Na základe prijatého VZN je možné zhromaždenie obyvateľov mestskej časti zvolať po predložení petície podpísanej minimálne piatimi percentami obyvateľov s volebným právom do 15 dní od jej predloženia, alebo na základe návrhu minimálne piatich z pätnástich poslancov mestskej časti. Zhromaždenie je možné uskutočniť prednostne v Nemeckom kultúrnom dome a v prípade potreby aj vo štvrtiach Krasňany a Východné. Nariadenie zároveň nevylučuje konanie verejného zhromaždenia na verejnom priestranstve v prípade potreby. VZN o zhromažďovaní obyvateľov nadobudlo účinnosť 1. októbra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?