Pamätihodnosťou budú aj pamätné dni

23.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Po zoznamoch pamätihodností v jednotlivých mestských častiach sa v súčasnosti finalizuje ich celomestský zoznam. Zhovárali sme sa o ňom s riaditeľom Mestského ústavu ochrany pamiatok (MÚOP) Ivom ŠTASSELOM.

- V uplynulom období si zoznam pamätihodností vytvorili a prijali jednotlivé mestské časti. Zahŕňal nehnuteľné, hnuteľné, nehmotné a zaniknuté pamätihodnosti. V druhej etape chceme sprístupniť celomestský zoznam pamätihodností Bratislavy. Do konca tohto roka ho máme predložiť mestským poslancom na schválenie.

Čím sa líši celomestský zoznam od toho v mestských častiach?

- Nebudú tam všetky pamätihodnosti, ktoré sú aj v mestských častiach. Pridali sme tam však také, o ktorých si myslíme že sú významovo na úrovni metropoly Slovenska. Pôjde o akýsi výber a bude ich menej, ale určite viac ako sto.

Navrhujete do zoznamu pamätihodností aj PKO?

- Áno, navrhujeme tam najstaršiu časť PKO, teda vestibul so sochami a vitrážou a dve sály - tanečnú a koncertnú. Pri pamätihodnosti totiž neplatia také princípy výberu ako pri národnej kultúrnej pamiatke. Som presvedčený že PKO nemá na to, aby bol národnou kultúrnou pamiatkou, ale je to objekt, ktorý si Bratislavčania vážia, prípadne sú naňho emotívne napojený, pretože tam, povedzme, prežili svoju mladosť. Objekt PKO dnes nemá architektonický alebo urbanistický význam, ale má tzv. sociokultúrnu hodnotu.

Ktoré objekty či položky ste ešte do mestského zoznamu pridali?

- Aby to nebolo len o hmotných veciach, tak do položky nehmotné navrhujeme zaradiť pamätné dni, ktoré sú pre mesto dôležité. Napríklad prvú zmienku o Bratislave, keď sa stala hlavným mestom Uhorska, hlavným mestom Slovenskej republiky, dátum pripojenia obcí k Bratislave a podobne. Do zoznamu sme dali napríklad aj bývalý barokový Berchtoldov palác, alebo bývalý maďarský veslársky klub v Petržalke, fragment električkovej trate v Petržalke s pôvodnými koľajnicami na násype a podobne. Do zoznamu sme prevzali aj líniu vojenských bunkrov či rôzne pomníky. Očakávam ešte diskusiu a nové návrhy. Zoznam berieme ako otvorený, ide o proces, ktorý sa tento rok neskončí.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?