Novela ústavy bez mestských častí

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia bratislavských mestských častí sú sklamaní z prijatej novely ústavy. Dôvodom je, že poslanci neschválili pozmeňujúci návrh, ktorý mal zvýrazniť existenciu a pôsobnosť mestských častí. Z vládnej koalície dostal tento návrh 69 hlasov a z opozície jeden hlas. Na schválenie bolo potrebných 90 hlasov.

Z vládnej koalície dostal najmenšiu podporu od poslancov SOP, kde zaň hlasoval len poslanec Peter Kresák a z 28 poslancov SDK hlasovalo za návrh len 19. Zo SDĽ hlasovali za všetci, okrem poslanca Milana Benkovského. Poslanci KDH a SMK návrh podporili všetci. Návrh nepodporil ani jeden poslanec z HZDS a zo SNS ho podporila len poslankyňa Melánia Kolláriková. Zo siedmich nezávislých poslancov 5 hlasovalo za návrh, Robert Fico bol proti a Marián Andel nebol prítomný.

Poslanci Národnej rady tak podľa starostov dali jasne najavo svoj vzťah k Bratislave a jej mestským častiam. Zakotvením pojmu mestská časť v ústave by sa totiž zamedzilo pochybnostiam o oprávnenosti mestských častí v systéme samosprávnych orgánov. Situáciu by tak mal riešiť nový zákon o Bratislave, ktorý by mal byť podľa starostov prijatý ako ústavný zákon, podobne ako v niektorých okolitých krajinách.

Opačný názor má primátor Bratislavy Jozef Moravčík, ktorý chce zrušiť samosprávu mestských častí a ich právomoci preniesť priamo na magistrát hlavného mesta. S tým nesúhlasí odborná ani laická verejnosť. Názor primátora označuje petržalský starosta Vladmír Bajan za centralistické, skostnatené a staré myslenie. Za zachovanie mestských častí v Bratislave sa okrem starostov a poslancov mestských častí vyslovili aj Bratislavčania. Podľa nedávneho prieskumu si až 72 percent Bratislavčanov želá samosprávu mestských častí.

(brn)

Páčil sa vám článok?