Starostovia podporili deľbu pôsobnosti medzi hlavné mesto a mestské časti

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Po tretí raz v novodobej histórii Bratislavy sa v utorok 30. januára zišlo na jednom mieste v Istropolise všetkých sedemnásť miestnych zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy. Najprv sledovali mimoriadnu konferenciu regionálneho združenia, ktoré sa zaoberalo posledným vývojom situácie v reforme verejnej správy.

Bezprostredným podnetom na zvolanie konferencie bola podľa predsedu združenia Richarda Frimmela medializovaná snaha primátora Bratislavy Jozefa Moravčíka o zmenu samosprávneho zriadenia v hlavnom meste bez existencie samosprávnych orgánov na úrovni mestských častí.

Členovia regionálneho združenia - starostovia mestských častí - jednomyseľne odmietli názor, že je potrebné zrušiť samosprávu v mestských častiach a zaviesť model riadenia mesta ako jedného celku. Deklarovali podporu takému zákonu o hlavnom meste, ktorý zohľadní existenciu samosprávy hlavného mesta a samospráv mestských častí. Priamo na zasadnutí im odpovedal prítomný splnomocnenec vlády pre reformu verejnej správy Viktor Nižňanský. V krátkom vystúpení zopakoval, že koncepcia reformy v prípade Bratislavy od samého začiatku uvažuje s takým zákonom o Bratislave, v ktorom bude zabezpečená existencia samosprávnych orgánov na úrovni hlavného mesta, ako aj na úrovni mestských častí. Ako zdôraznil, kľúčovou je skôr otázka efektívneho a racionálneho rozdelenia kompetencií medzi hlavným mestom a mestskými časťami.

Podporu stanovisku regionálneho združenia potom postupne vyjadrovali mimoriadne zasadnutia miestnych zastupiteľsstiev všetkých 17 mestských častí. Rokovania boli rekordne krátke a samotné hlasovania vyzneli manifestačne. Čiastočne ich zrejme ovplyvnilo aj vystúpenie primátora J. Moravčíka, ktorý prijal pozvanie regionálneho združenia mestských častí na konferenciu. Zdržal sa však len počas svojho takmer hodinového vystúpenia, v ktorom opäť raz ukázal, že mu síce nechýbajú bohaté medzinárodné kontakty a skúsenosti, ale na domácej pôde stojí na vratkých nohách. Zatiaľ čo úvodná časť jeho príspevku o samosprávnom usporiadaní viacerých európskych miest vyznela systémovo a dynamicky, len čo sa vrátil do domácej reality, potvrdil, že v problematike samosprávy Bratislavy sa aj po dvoch rokoch funkčného obdobia iba hľadá.

Mestské časti na záver vyzvali neprítomných zástupcov vlády a poslancov Národnej rady SR, aby pri príprave zákonov súvisiacich s reformou verejnej správy schválili iba taký zákon o Bratislave, ktorý zabezpečí deľbu pôsobnosti medzi orgány samosprávy hlavného mesta a orgány mestských častí.

(miv)

Páčil sa vám článok?