Centralistické riadenie mesta Bratislavčania nechcú, vyhovuje im model mestských časti

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V súvislosti so zámermi magistrátu nielen finančne znevýhodniť, ale dokonca celkom zrušiť mestské časti spracoval Ústav pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) pri Štatistickom úrade prieskum týkajúci sa názorov občanov Bratislavy na usporiadanie samosprávy mestských častí Bratislavy.

Z prieskumu, ktorý sa uskutočnil na objednávku Bratislavskej občianskej iniciatívy v dňoch 30. septembra až 6. októbra minulého roku na reprezentatívnom súbore 612 respondentov, vyplývajú viaceré zaujímavé skutočnosti. Názory oslovených obyvateľov mesta totiž pomerne jednoznačne uprednostňujú decentralistický model usporiadania Bratislavy pred modelom centralistickým. Vyplýva to aj z analýzy vekových kategórií, z ktorých od veku 18 až 24 rokov, kde až 58 percent uprednostňovalo decentralistický model usporiadania Bratislavy, až po kategóriu 60 a viacroční každá veková kategória preferovala vlastne v súčasnosti existujúci model samosprávy s existujúcimi mestskými časťami, ich samosprávnymi orgánmi atď.

Pokiaľ ide o odpoveď na otázku, kto by mal rozhodovať o odobratí samosprávnych funkcií, bez ohľadu na vzdelanie oslovených respondentov jednoznačne prevažuje názor, že by to mali byť občania Bratislavy (viac ako polovica oslovených, pričom u vysokoškolsky vzdelaných respondentov je to až 65 percent). Zaujímavé je, že v tomto smere sa názory obyvateľov mestských častí odlišujú. Najpočetnejšie zastúpenie dominujúcej odpovede (rozhodovať by mali občania Bratislavy) prieskum zaznamenal medzi oslovenými z Devína (95 %) a Záhorskej Bystrice (95 %). Nie vo všetkých mestských častiach si však občania jednoznačne myslia, že o tejto problematike by mali rozhodovať oni. Vo Vajnoroch, Rusovciach a v Novom Meste získal najviac hlasov názor, že rozhodovať by o tom mali poslanci mestských častí.

Názor, že o usporiadaní samosprávy by mal rozhodnúť primátor Bratislavy, si osvojilo v niektorých mestských častiach nula percent oslovených (Vrakuňa, Vajnory, Lamač, Devín, Rača, Záhorská Bystrica, Lamač). Nikde sa táto myšlienka neteší veľkej popularite, najviac ľudí (29 %) sa s týmto názorom stotožňuje v Novom Meste. Zhrnutie prieskumu ÚVVM sa dá vyjadriť niekoľkými slovami: Bratislavčania si vo viac ako trojpätinovom podiele želajú ponechanie doterajšieho decentralistického modelu, podľa ktorého existujú starostovia, poslanci a miestne úrady mestských častí Bratislavy a zároveň aj primátor, poslanci a magistrát mesta Bratislavy. Väčšina ľudí si zároveň myslí, že o odobratí samosprávnych funkcií mestských častí by mali rozhodnúť sami občania.

(lau)

Páčil sa vám článok?