Ružinov má nové symboly

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov má od decembra nové symboly - znak, vlajku, pečať, koruhvu aj štandardu starostu. Ich novú podobu schválilo miestne zastupiteľstvo.

Erb, ktorý doposiaľ používala mestská časť bol pôvodným erbom starého Prievozu zo 16. storočia. Prievozský znak však nevystihoval ružinovskú mestskú časť a mal aj niekoľko heraldických chýb. Nový znak má podobu červeného neskorogotického heraldického štítu, v ktorom je zvlnené strieborné brvno prevýšené strieborno-čiernou murovanou hradbou s vežami ukončenými striebornými guľami. V spodnom okraji znaku je strieborné trojvršie korunované zlatou, perlami zdobenou korunou a preložené červenou zlatostredou a zlatokališnou ružou.

Vlajku Ružinova tvorí sedem pozdĺžnych pruhov vo farbách - červená, biela, žltá, červená, žltá, biela a červená. Je ukončená tromi cípmi, t.j. dvoma zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu. Azda najkrajším symbolom je koruhva, ktorá je kombináciou vlajky a erbovej zástavy. Mestská časť začne postupne nové symboly používať na všetkých miestach, kde boli doteraz staré.

(sz)

Páčil sa vám článok?