Vajnory očakávajú spracovanie územného plánu

18.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Územný plán hlavného mesta SR Bratislavy (ÚP) z roku 2007 zmenil v mnohých lokalitách funkčné využitie pozemkov a zadefinoval regulatívy zástavby, ktorými sa usmerňuje stavebná činnosť. Výnimkou nie je ani lokalita Nemeckej doliny v Mestskej časti Bratislava – Vajnory.

Nemecká dolina je rozvojové územie ohraničené intravilánom mestskej časti, plánovaným budúcim severným obchvatom Vajnôr a východne plánovaným nultým diaľničným obchvatom D4. Územie o výmere približne 45 ha má výrazný potenciál pre rozšírenie zastavaného územia pre obytnú funkciu s doplnkovou funkciou občianskej vybavenosti, ktorá bude mať dosah na kvalitu života obyvateľov Vajnôr. "Mestská časť Vajnory podporovala túto zmenu funkčného využitia, ale zároveň okamžite iniciovala ďalšie zmeny ÚP aj pre toto územie z dôvodu, že je v ňom občianska vybavenosť nadmestského charakteru a trasa severného obchvatu, s čím nesúhlasia vlastníci pozemkov. Návrh spočíval v zmene dopravnej infraštruktúry, teda v zmene trasovania severného obchvatu a zmene funkcie futbalového ihriska z občianskej vybavenosti na športové účely. Je dôležité rešpektovať aj ďalší zámer zmeny ÚP, a to z funkcie orná pôda na malopodlažnú zástavbu susednej lokality Podháj," uviedol pre TASR starosta Vajnôr Ján Mrva.

Na nové rozvojové lokality ÚP stanovuje nielen základné regulatívy, ale ukladá tiež povinnosť spracovať územné plány zón, ktoré podrobnejšie stanovia podmienky, za ktorých možno uskutočňovať stavebnú činnosť. V lokalite Nemecká dolina je množstvo vlastníkov pozemkov, z ktorých najväčším je Pozemkové spoločenstvo a menším spoločnosť Vajnory Shopping city.

Po rokovaniach s investorom a hlavným mestom, mestská časť Vajnory prijala koncepciu obstarania urbanistickej štúdie, ako koncept územného plánu zóny, ktorý spodrobní platnú územnoplánovaciu dokumentáciu a overí možnosti zástavby lokality Nemeckej doliny. "Vajnory obchodno-verejnou súťažou oslovili rôzne subjekty, ktoré spracúvajú územné plány zón. Cieľom je vypracovanie kvalitného projektu, v ktorom sa budú čo najviac rešpektovať záujmy vlastníkov a mestskej časti pri rešpektovaní zákonných náležitosti a postupov," dodal Mrva.

Najzávažnejšie pripomienky k projektu sa týkajú hlavne dobudovania dopravnej a technickej infraštruktúry územia. "Napríklad, krajský a obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie súhlasia s výstavbou za predpokladu napojenia navrhovaných miestnych obslužných komunikácií na nadradenú dopravnú infraštruktúru, ktorá ešte neexistuje ani na papieri. Slovenský vodohospodársky podnik požaduje spracovať samostatnú zrážkovo - odtokovú štúdiu, z čoho možno vyplynie celoplošné zvýšenie terénu asi o 70 cm a ďalšie protipovodňové opatrenia," povedal starosta Mrva.

Pripomienkami k urbanistickej štúdii Nemeckej doliny sa zaoberala miestna komisia výstavby. Zhodla sa v názore, že je lepšie riešiť územie ako celok vo väzbe na susedné lokality, ako parciálne riešiť urbanizáciu jednotlivých sektorov. Mestská časť obstará územný plán zóny Nemeckej doliny. "Prvoradým cieľom tohto územnoplánovacieho podkladu bude ochrana verejných záujmov, definovanie dopravnej kostry a infraštruktúry tak, aby sa dostali všetci vlastníci na pozemky, ale aj rovnakou mierou prispievali na komunikácie, zeleň, občiansku vybavenosť. Tiež definovanie verejnoprospešných stavieb a podmienených investícií tak, aby sa pri náraste aglomerácie mestskej časti zvýšila kvalita života jej obyvateľov a nebola celá lokalita znehodnotená kvôli čiastočným záujmom jedného z vlastníkov," doplnil Ján Šilinger z referátu územného plánovania miestneho úradu.

Mestská časť Vajnory v súčasnosti uzatvára proces obstarávania urbanistickej štúdie Nemeckej doliny vyhodnotením pripomienok.

(TASR)

Páčil sa vám článok?