Aukciou na generel dopravy kraj ušetril 20 000 eur

16.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Elektronickou aukciou na územný generel dopravy ušetril Bratislavský samosprávny kraj (BSK) 20 000 eur. Generel podrobne rozpracuje dopravnú infraštruktúru na území kraja z pohľadu jej významu a začlenenia, ako aj predpokladaných smerov vývoja v rámci dopravného rozvoja regiónu.

Do aukcie, ktorá sa uskutočnila koncom minulého týždňa, sa zapojili traja záujemcovia. Najvyššia vstupná cena predstavovala 63 600 eur, najnižšiu výstupnú cenu 43 340 eur ponúkla firma KPM Consult z Brna.

„Po našom nástupe na župu sme zaviedli otvorené nakladanie s majetkom kraja. Výsledkom bolo, že sme predávali majetok len cez elektronické aukcie, aby sme získali najlepšiu možnú cenu. Elektronickou aukciou sme obstarávali aj územný generel dopravy a ušetrili sme vyše 20 000 eur, čo je skoro tretina z pôvodne plánovanej ceny. Samozrejme, s takýmto výsledkom sme spokojní, keďže sa šetria peniaze kraja," zhodnotil dnes predseda BSK Pavol Frešo. Ako ďalej uviedol, jednou z hlavných priorít Bratislavského samosprávneho kraja je vytvoriť optimálne usporiadanie trás a zariadení dopravnej infraštruktúry, ktoré v území zabezpečia koordinovanosť pre trvalo udržateľný rozvoj regiónu. Zároveň dodal, že generel dopravy bude podkladom na spracovávaný územný plán regiónu BSK.

Územný generel dopravy bude vypracovaný na základe komplexného rozboru súčasného stavu územia, pri využití jestvujúcich spracovaných územno-plánovacích podkladov. Bude analyzovať zaťaženie komunikácií, zhodnotí ich technický stav, označí kritické miesta na cestách a tiež vyhodnotí dostupnosť jednotlivých územných častí a centier v rámci kraja. Dôležitou úlohou generelu dopravy je tiež určenie hlavných smerov rozvoja dopravnej infraštruktúry v regióne. Je potrebné rozpracovať cestnú infraštruktúru, na ktorú sa kladú na území kraja najväčšie prepravné nároky, sústrediť sa na rozvoj cykloturistických trás, verejnej autobusovej dopravy, železničnej dopravy, integrovanej hromadnej dopravy či leteckej dopravy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?