V prvom polroku pridelili byty 27 žiadateľom

8.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

V prvom polroku 2011 rozhodol bratislavský primátor Milan Ftáčnik o pridelení bytov 27 žiadateľom. Všetci boli evidovaní v poradovníku žiadateľov o nájomný byt a ich žiadosti schválili členovia sociálnej a bytovej komisie.

Mesto môže prednostne riešiť žiadateľov, ktorí sa ocitli v krajnej núdzi, alebo ak ide o matky s deťmi, ktoré sú ubytované v krízových centrách.

Slovenská metropola má v súčasnosti k dispozícii 961 bytov, pričom 155 je určených na projekty podporujúce bývanie mladých rodín a 244 bytov slúži na ubytovanie bratislavských seniorov v rámci celomestského programu Dom pre starších občanov.

O pridelení mestského bytu rozhoduje sociálna a bytová komisia, ktorá pri posudzovaní žiadateľov vychádza z pravidiel definovaných záväzným nariadením. Primátor si neuplatňuje zákonnú právomoc a neprideľuje byty mimo poradovníka bez schválenia v komisii.

Platné pravidlá hovoria o tom, že žiadateľ o nájomný byt musí byť prihlásený na trvalý pobyt v hlavnom meste SR minimálne počas 5 rokov a jeho mesačný príjem je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Zároveň nesmie byť vlastníkom resp. nájomcom iného bytu či rodinného domu. Všetky nové zmluvy sa uzatvárajú len na čas určitý, maximálne na obdobie 3 rokov, aby sa zabránilo pochybnému neetickému obchodovaniu s mestskými bytmi.

TASR o tom dnes informoval hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?