Najviac migrantov žije v Bratislavskom kraji

3.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Viac ako tretina všetkých cudzincov v SR žije v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK). Ako uvádzajú štatistiky Ministerstva vnútra SR, počet cudzincov žijúcich na území BSK sa po vstupe Slovenska do EÚ v roku 2004 zvýšil z 5627 na 15.890 osôb v roku 2008.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša je kraj z titulu sídla hlavného mesta pre cudzincov najmä ekonomicky atraktívny, čo by mohlo výraznejšie napomôcť aj trhu práce. "Pravdepodobne sa nevyhneme tomu, že v budúcnosti budú obsadzovať špecializované pracovné pozície aj migranti. Signálom je napríklad aj kontinuálne klesajúci záujem o štúdium na odborných školách," povedal Frešo. Už teraz predstavujú cudzinci na území BSK takmer tri percentá všetkých jeho obyvateľov. "Dôležité je aby tieto komunity rešpektovali naše kresťanské, národné a kultúrne tradície," dodal Frešo.

BSK potvrdil záujem participovať na projektoch v oblasti migrácie s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu pre Slovensko. Pre kraj je dôležité riešiť aj ekonomickú migráciu vysokokvalifikovanej pracovnej sily zo Slovenska do zahraničia. Vytvorenie podmienok pre návrat krajanov by malo byť podľa Freša jednou z hlavných priorít štátu v tejto oblasti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?