Mesto chce, aby DPB ďalej hľadal vnútorné rezerv

28.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava je pripravené rokovať o úsporných opatreniach s mestským Dopravným podnikom Bratislava (DPB), a. s. Samospráva bude žiadať dopravcu, aby naďalej hľadal vnútorné rezervy v prevádzke tak, aby nedošlo k razantnejšiemu zníženiu dopravnej obslužnosti v meste. Povedal dnes pre TASR hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

"Šetrenie sa naštartovalo ešte za bývalého vedenia. Druhým krokom je zvýšenie cestovného v mestskej doprave. Ak by malo dôjsť k ďalšiemu opatreniu, ktoré súvisí s redukciou spojov, tak to bude po dôkladnej a otvorenej diskusii medzi primátorom Milanom Ftáčnikom (nezávislý s podporou Smeru-SD), vedením DPB, a. s., a členmi dopravnej komisie," uviedol Andrassy.

Nový generálny riaditeľ DPB, a. s., Ľubomír Belfi dnes povedal, že podnik bude rokovať s hlavným mestom o znížení počtu odjazdených kilometrov od septembra do konca roka 2011. Pre dopravcu by to bola úspora a percento zníženia by bolo malé. "Mesto je tiež v zložitej situácii, podľa ich vyjadrení až veľmi zložitej a nemajú zdroje," dodal Belfi.

Andrassy k rozpočtu mesta Bratislava povedal, že zatiaľ sa darí naplniť príjmovú časť na približne 35 percent z plánovaných 50 percent za prvý polrok 2011. Tejto situácii sa prispôsobí jeho výdavková časť. "Čerpanie výdavkov je tiež na úrovni približne 35 percent. Držíme vyrovnaný rozpočet a nezadlžujeme sa," konštatoval. Podľa neho je najvážnejšie to, že sa nenapĺňajú odhady rezortu financií o príjme samospráv z hľadiska z dane z príjmov fyzických osôb. Nižší je aj príjem z predaja mestského majetku.

K dianiu v DPB, a. s., a redukcii liniek sa vyjadril aj predseda mestskej komisie dopravy Jozef Uhler (SDKÚ-DS). "Cestujúci spisovali petíciu, v ktorej súhlasili s zvýšením cestovného za podmienky, že sa ukončí rušenie liniek. Ďalšie škrtanie odjazdených kilometrov bude pre nich veľmi bolestné," uviedol Uhler.

(TASR)

Páčil sa vám článok?