Primátor predloží protikorupčné minimum

27.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Materiál o protikorupčnom minime predloží v septembri na rokovanie mestského zastupiteľstva bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Obsahuje 80 opatrení v 12 oblastiach a vychádza z odporúčaní najmä Transparency International Slovensko.

"Je verejným tajomstvom medzi podnikateľmi, ale aj obyvateľmi, že na meste sa v minulosti dali veci vybaviť najmä po známosti, vďaka finančnej motivácii, prípadne úplatku, ktorý podnikateľ odovzdal na dohodnuté miesto," uviedol ďalej dnes na tlačovej besede primátor Ftáčnik. Pre neho je to neprijateľné.

"Nik vám nič konkrétne nepovie. Podklad na to, aby som mohol podať trestné oznámenie, nič také som nedostal," odpovedal primátor na otázku TASR, či vo veci úplatku podal trestné oznámenie. Spomenul však vyšetrovanie dvoch káuz z bývalého volebného obdobia samosprávy - Park kultúry a oddychu a hospodárenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s.

Magistrát chce pripraviť etický kódex zamestnanca aj e-mailovú adresu korupcia@bratislava.sk, kde môžu občania zaslať podnet, povedal Ftáčnik. E-mailovú adresu bude kontrolovať on a zabezpečí anonymitu podávateľa podnetu pred úradníkmi. Pripomenul, že magistrát po minuloročných komunálnych voľbách urobil zmeny v prideľovaní nájomných bytov či informovaní verejnosti o záväzných stanoviskách mesta k investičnej činnosti.

V súvislosti s prístupom na adresu korupcia@bratislava.sk primátor uviedol, že ho budú mať aj predsedovia poslaneckých klubov v mestskom zastupiteľstve, aby videli všetky podania, ktoré prišli a mohli sa pýtať, ako boli vybavené. "Ak by tam bolo podanie na moju osobu, aby sa tým mohli zaoberať poslanci," konštatoval. Magistrát bude ďalej zverejňovať aj to, kto žiadal a dostal dotáciu od hlavného mesta i kritériá. "Chceme, aby pri výberových konaniach boli zastúpení aj občania," dodal primátor. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?