Vo Vajnoroch opravujú Ľudový dom

18.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Vajnory rekonštruujú Ľudový dom. Po tom, čo táto historická kultúrna pamiatka dostala novú strechu v prednej časti objektu, práce pokračujú opravami interiéru.

Niektoré rekonštrukčné práce však Vajnorčania spochybňovali. "Na detaily, ktoré vzišli z občianskych podnetov reagoval aj Krajský pamiatkový úrad. Miestny úrad chce a bude vždy ústretový voči občianskej i štátnej kontrole, lebo ide o rekonštrukciu za peniaze z verejných zdrojov, podnikateľských subjektov i darov súkromných osôb.

Vajnory získali grant z Ministerstva kultúry SR a v obci sa realizuje zbierka na záchranu Ľudového domu, na ktorú miestni podnikatelia i radoví občania prispeli už viac ako 20.000 eurami. Celkové náklady na jeho opravu sú vyčíslené na takmer 200.000 eur. Preto nás teší každá finančná výpomoc. Najnovšie sme dostali grant aj z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja," uviedol pre TASR starosta Vajnôr Ján Mrva.

Ľudový dom z konca 18. storočia je najstaršou zachovanou ukážkou obytného domou vo Vajnoroch. Tesne pred rekonštrukciou už bol takmer pred zrútením. "Predovšetkým bolo potrebné podchytiť rozmočené základy. Sú veľmi plytké a ich nadstavbu tvoria väčšinou tehly vyrobené podľa starej receptúry z hliny a slamy. Po odkrytí omietok sa dokonca objavili rôzne výstuže z novších tehál, ktoré však do pôvodnej architektúry nepatria a museli byť odstránené. Sú to náročné postupy, pri ktorých je ohrozená najmä statika budovy," dodal Mrva.

(TASR)

Páčil sa vám článok?