BSK vlani hospodáril s nižším rozpočtom

8.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) postihla v minulom roku finančná kríza, ktorá sa premietla v podstatne nižších príjmoch z daní fyzických osôb a daní z motorových vozidiel. Rozdiel bol vyšší o viac ako 8,5 milióna eur v porovnaní s rokom 2009.

Vyplýva to zo záverečného účtu kraja, ktorý schválili krajskí poslanci na ostatnom rokovaní. BSK musel začať rok 2010 v rozpočtovom provizóriu a terajšie vedenie riešilo zdedené záväzky vo výške viac ako 23,5 milióna eur. "Bratislavská župa musela prijať radikálne opatrenia na stabilizáciu hospodárenia kraja. Museli sme zabezpečiť povinnosti voči občanom kraja s financiami o 12,5 milióna eur menšími vo výdavkovej časti ako za bývalého vedenia. Myslím si, že sa nám to podarilo. A nasvedčujú tomu aj výsledky kontroly NKÚ a hlavného kontrolóra," povedal predseda BSK Pavol Frešo. 

Podľa kontroly NKÚ nebolo zistené žiadne porušenie finančnej disciplíny, ani nehospodárne a neefektívne čerpanie finančných prostriedkov. Zároveň sa podľa NKÚ finančná a rozpočtová disciplína na Úrade BSK za rok 2010 podstatne zlepšila. "Nebol to ľahký rok. Dokázali sme však zabezpečiť potreby občanov a skončiť s kladnými číslami i prebytkom aj bez zbytočného predávania majetku, čo ma veľmi teší," uzavrel Frešo.

Celkový prebytok dosiahol viac ako 167.000 eur. Tieto financie boli presunuté do rezervného fondu, ktorých použitie schvaľuje zastupiteľstvo predovšetkým na neočakávané výdavky a situácie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?