Sčítanie znepríjemňovali nepresnosti

2.7.2011
0
Páčil sa vám článok?

Na nedávnom sčítaní obyvateľov v mestskej časti Nové Mesto sa zaregistrovalo iba 28 000 obyvateľov, hoci podľa registra ich tu žije asi 41 000. O nízkej účasti na sčítaní a o tom, čo to môže z hľadiska financovania miestnej samosprávy znamenať, sme sa pozhovárali so starostom Nového Mesta Rudolfom KUSÝM.

- Sčítanie sa ukázalo ako nepresný zdroj informácií o počte obyvateľov. Verím, že v tejto podobe sa konalo naposledy a že štát už nebude zaťažovať našich ľudí vypĺňaním podobných formulárov, keď si väčšinu informácií dokáže zabezpečiť z dát, ktoré má k dispozícii.

Ako si vysvetľujete slabú účasť vo vašej mestskej časti?

- Neochotou ľudí, najmä po konflikte medzi štátnymi úradmi okolo zabezpečenia anonymity údajov. Ľudia sú na tieto veci prirodzene citliví, preto ich to zneistilo. Za našu mestskú časť môžem povedať, že k podceneniu určite neprišlo. Hneď v úvode sme bojovali s nepresnými údajmi, ktoré nám dodal Štatistický úrad SR. Na zozname nehnuteľností, ktoré mali byť sčítané, chýbali nielen jednotlivé domy, ale celé ulice. Nebolo výnimkou, že na zozname osôb sme narazili na ľudí, ktorí zomreli pred dvadsiatimi či štyridsiatimi rokmi. Pre občanov sme zriadili možnosť vyplniť hárky elektronicky priamo na úrade.

Ako sa môže prejaviť nízka účasť napríklad pri rozdeľovaní peňazí ministerstvom financií mestskej časti na podielových daniach?

- Počet obyvateľov je jedným z kritérií na výpočet podielových daní. Reálne preto hrozí, že obce, ktoré v sčítaní zaznamenajú výpadok počtu obyvateľov, dostanú menej z podielových daní. Relevantnejším zdrojom údajov cie len preto, lebo úrady zle zvládli sčítanie.

Čo sa dá urobiť, aby sa výsledok sčítanianegatívne nepremietol do života vašej mestskej časti či iných obcí?

- Spravíme všetko pre to, aby Štatistický úrad SR zmenil metodiku, podľa ktorej poskytuje ministerstvu financií podklady na rozdeľovanie podielových daní. Prostredníctvom Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta a Združenia miest a obcí Slovenska sa obrátime aj na ministerstvo financií a požiadame, aby sa dane rozdeľovali podľa reálneho stavu.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?