Projekt BAUM pomôže pri cezhraničnom plánovaní

28.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Koordináciou územného rozvoja Bratislavy, jej mestských častí a susedných rakúskych obcí sa bude zaoberať nový projekt cezhraničnej spolupráce pod názvom BAUM. Dohodli sa na tom na dnešnom rokovaní predstavitelia hlavného mesta SR a zástupcovia pohraničných obcí zo spolkových krajín Dolné Rakúsko a Burgenland.

Ako uviedla na tlačovej besede námestníčka bratislavského primátora Petra Nagyová - Džerengová, "región hlavného mesta a jeho okolia je jedinečný nielen svojou polohou, ale aj prítomnosťou hraníc medzi Slovenskom, Rakúskom a Maďarskom. Dynamika Bratislavy ovplyvňuje vývoj aj v okolitých, vidiecky štruktúrovaných obciach týchto štátov. Koordinovaný cezhraničný územný rozvoj tejto oblasti si preto vyžaduje popri intenzívnej harmonizácii miestnych potrieb aj vytváranie štruktúrovaných rámcových podmienok pre územné plánovanie."

Projekt by mal sledovať predovšetkým spoločné záujmy pri rozvoji infraštruktúry, napríklad prepojenie cestnej dopravy, cyklotrás a turistických chodníkov. Navyše spolkové krajiny Dolné Rakúsko a Burgenland nie sú, na rozdiel od Bratislavy, jej mestských častí a obcí v Bratislavskom kraji, odstavené od čerpania prostriedkov z eurofondov a práve prostredníctvom spoločných projektov cezhraničnej spolupráce by sa peniaze mohli dostať aj do bratislavského regiónu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?