Župa chce zvýšiť kapacity sociálnych zariadení

28.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) do roku 2012 zvýši kapacity sociálnych zariadení o 107 miest. Plánuje s úpravami a rekonštrukciami vo svojich sociálnych zariadeniach a ráta so spoluprácou s neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb.

Domovy sociálnych služieb vytvoria 40 miest v zariadeniach podporovaného bývania, 27 miest v rehabilitačných strediskách a 40 miest v špecializovaných zariadeniach sociálnej starostlivosti. Zvýšenie počtu miest u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb bude predstavovať zvýšenie výdavkov BSK o 485.000 eur. 

Zastupiteľstvo BSK na ostatnom rokovaní schválilo časový a finančný plán zvýšenia počtu miest v sociálnych zariadeniach na území kraja. "Máme snahu zlepšovať život ľuďom s rôznymi typmi postihnutia. Vytvoríme im podmienky, v ktorých sa budú cítiť čo najviac ako doma, a pritom si budú môcť podľa možností zachovávať svoju sebestačnosť," povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Transformáciou existujúcich, zriaďovaním nových zariadení a podporou neverejných poskytovateľov sa kapacita domovov sociálnych služieb v kraji rozšíri do roku 2012 o 107 miest. "Samosprávny kraj chce podporovať vznik a rozvoj týchto druhov služieb v lokalitách, kde ešte služby takéhoto druhu nie sú, s cieľom zabezpečiť miestnu, druhovú a finančnú dostupnosť týchto služieb pre obyvateľov župy," dodala riaditeľka Odboru sociálnych vecí BSK Michaela Šopová. Tento odbor bude preferovať prevádzkovanie zariadení podporovaného bývania v malokapacitných priestoroch rodinného typu, ktoré umožnia klientovi zostať čo najbližšie k jeho prirodzenému prostrediu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?