Vedenie samosprávy mení vzťah mesta k verejnosti

24.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Súčasné vedenie Bratislavy zásadným spôsobom mení vzťah mesta k verejnosti, otvára rozhodovanie magistrátu verejnej kontrole a do strategických rozhodnutí aktívne zapája verejnosť. Médiá o tom dnes informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Ak sa s takouto zásadnou zmenou vo fungovaní metropoly nevie spoločnosť Henbury Development zmieriť, je to výlučne problém tejto privátnej firmy, pokračoval. "Bratislavčania, občianski aktivisti i investor získali vďaka mestom organizovanej dvojmesačnej verejnej diskusii reálny priestor na prezentáciu vlastných názorov, postojov k budúcej podobe výnimočného priestoru na nábreží Dunaja," priblížil Andrassy.

Reagoval tak na dnešné stanovisko investora Henbury Development, majiteľa pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu (PKO), ktorý chce stavať projekt Nové PKO. Firma podala na mesto žaloby. Po hlbšej analýze výsledkov prieskumu, ktoré zverejnilo mesto, Henbury Development konštatuje, že verejná diskusia bola vedená zmätočne a účelovo na objednávku občianskych aktivistov a mestského poslanca Jána Budaja.

Investor však verejnú diskusiu podľa hovorcu Andrassyho odignoroval a svojím postojom potvrdil, že nielen miestna samospráva, ale najmä Bratislavčania pre neho nie sú relevantným partnerom. Závery diskusie sú však len jedným z troch odborných podkladov, ktoré slúžia mestským poslancom pri rozhodovaní o otázke budúcej podoby nábrežia. Okrem informácií z verejnej diskusie majú bratislavskí poslanci k dispozícii ekonomicko-právnu a urbanistickú analýzu, ktorá vychádza z odborných podkladov prezentovaných okrem iného na júnovom odbornom workshope k téme nábrežia a PKO, priblížil Andrassy.

Investor Henbury Development považuje za absurdné správanie mesta, ktoré sa snaží "nájsť si len politické alibi a nerešpektuje súkromné vlastníctvo". "Verejnú diskusiu malo mesto viesť v roku 2005 pred zmenou územného plánu a predajom pozemkov, a nie šesť rokov potom, keď už nastali nezvrátiteľné právne skutočnosti. Súčasné konanie mesta smeruje len k ďalším právnym sporom a k zvyšovaniu škôd," uviedla hovorkyňa projektu Nové PKO za investora Marta Bujňáková.

Zdôraznila, že prieskum opätovne preukázal len to, čo investor tvrdí od začiatku, že verejnosť nepožaduje zachovanie budov PKO, ale zachovanie oddychovej a kultúrnej funkcie s ohľadom na finančné zaťaženie rozpočtu mesta.

Viac ako 77 percent Bratislavčanov si želá dohodu mesta s investorom, čo mesto absolútne nerešpektuje, pretože ani jedna z doteraz navrhnutých alternatív nebola konzultovaná s investorom, preto nie je zlučiteľná s takouto dohodou, uzavrela Bujňáková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?