Arcibiskup Zvolenský udelí požehnanie mestu

24.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Slávnostná sv. omša pri príležitosti katolíckeho sviatku Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho ako Božie telo, sa uskutoční v nedeľu 26. júna 2011 o 10.30 h na Primaciálnom námestí v Bratislave. Hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup, metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Očakáva sa aj účasť apoštolského nuncia v SR arcibiskupa Mons. Maria Giordanu, vojenského ordinára biskupa Františka Rábeka, generálneho vikára Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Vladimíra Skybu a ďalších hostí.

Po svätej omši bude nasledovať slávnostná procesia veriacich na čele s biskupmi a kňazmi so Sviatosťou oltárnou z Primaciálneho námestia do kostola Trinitárov (Trojica) na Hurbanovom námestí.

O 12.50 h sa uskutoční slávnostné prevezenie Sviatosti oltárnej otvoreným automobilom na Bratislavský hrad po trase: Hurbanovo námestie, Obchodná ulica, ulica 29. augusta, Špitálska, Štúrova, Pribinova, Olejkárska, Most Apollo, Dolnozemská, Mamateyova, Furdekova, Osuského, Jiráskova, Panónska, Staromestská, Palisády, Bratislavský hrad.

Približne o 13.15 h arcibiskup Zvolenský prvý raz udelí z Bratislavského hradu eucharistické požehnanie mestu Bratislava a celému Slovensku. Asi o 13.30 h prevezú Sviatosť oltárnu cez Palisády a Staromestskú ulicu k uloženiu v Katedrále sv. Martina, informoval hovorca arcibiskupa Jozef Haľko.

Procesia so Sviatosťou oltárnou je tradičnou a starodávnou súčasťou slávenia sviatku Božieho tela. Nosením monštrancie s kúskom premeneného chleba ulicami veriaci vzdávajú verejnú poklonu a úctu Ježišovi Kristovi a ďakujú mu za dar Eucharistie.

Slávnostné omše a procesie sa v nedeľu uskutočnia aj v iných mestách SR. Slovenská televízia odvysiela (26. júna) od 9.30 h na Jednotke priamy prenos slávnostnej omše a eucharistickej procesie z Mariánskeho námestia v Žiline. Hlavným celebrantom bude žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

Slávenie sviatku Božieho tela do celej cirkvi rozšíril pápež Urban IV. v 13. storočí. O niekoľko storočí neskôr tento sviatok začali sláviť aj vo východných cirkvách. V Gréckokatolíckej cirkvi sa stal záväzným od roku 1720 a má názov Slávnostná poklona prečistým tajomstvám tela a krvi nášho Pána Ježiša Krista alebo tiež Sviatok Najsvätejšej Eucharistie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?