Podľa investora je 50% ľudí za búranie PKO

23.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Z prieskumu zverejneného mestom Bratislava je jasné, že až 50 percent respondentov je aspoň za čiastočné zbúranie Parku kultúry a oddychu (PKO) a 80 percent opýtaných považuje za dôležité finančné hľadisko a zaťaženie mestského rozpočtu.

V reakcii na dnešné zverejnenie júnového prieskumu agentúry Focus o PKO medzi Bratislavčanmi to uviedla hovorkyňa projektu Nové PKO Marta Bujňáková za investorskú spoločnosť Henbury Development. Tá vlastní pozemky pod PKO a podala na mestskú samosprávu tri žaloby.

"Z toho jasne vyplýva, že aj časť respondentov, ktorá je za zachovanie PKO, v nasledujúcich otázkach preferuje riešenie, ktoré nezaťaží extrémne zadlžený rozpočet mesta," dodáva Bujňáková.

Investor po konzultácii s odborníkmi výsledky prieskumu označuje za neobjektívne a tendenčné. Postup kladených otázok a telefonická forma v takej rozsiahlej problematike, ako je PKO, je podľa neho minimálne neštandardná a účelová.

"Spoločnosť je pripravená rokovať s mestom o rôznych reálnych riešeniach budúcej podoby PKO a bratislavského nábrežia. Diskusia o zachovaní celého PKO a následná zámena pozemkov by za predpokladu, že mesto vysporiada pozemky aj stavby na pozemkoch, mohla byť istým riešením vzniknutej situácie," konštatovala hovorkyňa.

Takéto riešenie by muselo byť zrealizované v krátkom čase a mesto by muselo poskytnúť relevantné záruky. Náklady spojené s usporiadaním pozemkov a odkúpením budov od štátu by ale jednoznačne muselo znášať mesto v plnom rozsahu, dodala.

Investor má stále názor, že zachovanie koncertnej sály uprostred zastavaného územia nie je z dlhodobého hľadiska ideálne riešenie, keďže aj mestské kultúrne zariadenie musí rešpektovať zákon a zachovávať nočný pokoj. Súčasný stav PKO je podľa neho po technickej stránke nevyhovujúci a ďalšie nemalé prostriedky bude mesto stáť rekonštrukcia tejto budovy. Od kúpy pozemkov pod PKO presadzuje Henbury Development alternatívu, ktorá obsahuje aj oddychovú a promenádnu zónu pre verejnosť a zachovanie kultúrnej sály v lokalite. Vzhľadom na to bude výskum podrobnejšie analyzovať, uzavrela hovorkyňa Bujňáková.

(TASR)

Páčil sa vám článok?