Nové Mesto chce vyšetriť vyše 100 stromov

13.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto chce zistiť do konca tohto roka zdravotný stav 100 až 120 stromov. A to aj v lokalitách, kde je veľa vysokých topoľov s plytkými koreňmi. Uviedol to dnes novomestský starosta Rudolf Kusý počas prezentácie metódy takéhoto zisťovania na konkrétnom strome s dutinou na Račianskom mýte.

"Peniaze na to sa musia nájsť, zdravie a život je priorita," pokračoval s tým, že pred dvoma týždňami spadol v tejto lokalite strom. Vo vnútri mal veľkú dutinu a dva včelie úle. To bol podnet na úvahu o zdravotnej prehliadke stromov v oblastiach, v ktorých sa pohybujú ľudia a autá.

Tomáš Šembera zo spoločnosti Ekojet, s. r. o., povedal, že podstatou metódy je zistiť skryté dutiny a prehnutia vo vnútri stromu v prípade, že to zvonku nevidno. Prvoradou úlohou je zachovať strom na stanovišti. Dodal, že sa dá vypočítať, či stromu pomôže obrezanie koruny pred náporom vetra, alebo ho treba odstrániť. Podľa jeho názoru tomuto konkrétnemu stromu v minulosti obrezali korunu, ale postupne vyhníva odhora nadol. "Pomocou tejto metódy sa skúmajú staré historické stromy, aby sme ich mohli ošetrovať," priblížil.

Šembera konštatoval, že by bolo vhodné zaoberať sa zdravotným stavom stromov v Bratislave v Starom Meste a na starších sídliskách v Novom Meste a Ružinove.

(TASR)

Páčil sa vám článok?