Odborníci spochybňujú výmenu zábradlia

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Niektorí odborníci spochybňujú rozhodnutie vymeniť historické stošesťročné zábradlie, ku ktorému sa mestská časť Staré Mesto odhodlala pri rekonštrukcii Šafárikovho námestia.

Medzi nimi je aj riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Stassel, ktorý s výmenou pôvodného zábradlia nesúhlasil, pretože podľa jeho informácií bolo opraviteľné. Preto sa mala uprednostniť jeho oprava. „Ako originálne remeselno-umelecké dielo si vyžaduje ochranu. Mám overené u odborníkov, že zábradlie bolo možné opraviť ,“ uvádza I. Stassel a dodáva, že je nezmyselné nahradzovať replikou vyše storočné umelecké dielo, ktoré je možné zachrániť.

V tejto veci interpeloval staromestský poslanec Ondrej Dostál (OKS) starostu mestskej časti Staré Mesto Petra Čiernika (KDH). O. Dostál prezentoval nielen svoj názor, ale názor mnohých Bratislavčanov, voličov, ktorých odstránenie zábradlia ako prvý krok rekonštrukcie nemilo prekvapilo. Poslanec sa okrem iného pýtal aj na to, či sa porovnali náklady na zhotovenie repliky s nákladmi na opravu originálu. Odpoveď, že iné riešenie nebolo, O. Dostál nepokladá za uspokojivú, pretože disponuje aj informáciami od odborníkov, umeleckých kováčov, podľa ktorých bolo zábradlie opraviteľné, ale oprava by si vyžiadala menšie náklady, ako zhotovenie a umiestnenie repliky na námestí.

V tejto súvislosti sa tiež vynára otázka, kde skončilo odrezané umelecké dielo a kedy jeho miesto na námestí zaujme nové zábradlie. Podľa Mareka Hitku z komunikačného referátu Miestneho úradu Staré Mesto zábradlie bolo skutočne neopraviteľné. „Mestská časť disponuje troma písomnými stanoviskami od troch kováčskych dielní,“ uviedol. Krajský pamiatkový úrad Bratislava podľa neho vydal záväzné stanovisko na tvorbu replík a odsúhlasil aj predložené vzory. Krajskí pamiatkari síce pôvodne aj podľa M. Hitku boli za opravu zábradlia, ale po preštudovaní posudkov kováčov a obhliadke rozhodli v prospech repliky. Hovorca tiež dodáva, že pôvodné zábradlie je uložené a jeho vzorky poskytli múzeám. Repliku kováčska firma z Nových Košarísk dodá do konca októbra, keď je naplánované ukončenie rekonštrukcie námestia.

Páčil sa vám článok?