Počty poslancov sa zväčša po decembrových voľbách meniť nebudú

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek vyjadreniam odborníkov i hlasov verejnosti o nadbytku komunálnych poslancov v Bratislave sa po komunálnych voľbách ich počet s jednou výnimkou výrazne nezredukuje, v jednom prípade dokonca ich počet rozšíria.

STARÉ MESTO - 37

Počet poslancov miestneho zastupiteľstva v Starom Meste sa nemení, teda v komunálnych voľbách môže získať mandát 37 poslancov. Alternatívny návrh na zníženie počtu poslancov na 31 nezískal dostatočnú podporu. Miestny úrad mestskej časti odmietol komentovať počet poslancov s tým, že to nie je v jeho kompetencii, pretože úrad len napĺňa rozhodnutia miestneho zastupiteľstva.

PODUNAJSKÉ BISKUPICE - 31

Za posledné štyri roky pribudlo v mestskej časti Podunajské Biskupice niekoľko stoviek občanov s trvalým pobytom, čím sa ich počet prehupol nad magických 20-tisíc, presne na 21 776 občanov. Poslanci zareagovali návrhom zvýšiť počet poslancov z 27 na 31 a tento počet aj schválili.

RUŽINOV - 31

Ružinovské zastupiteľstvo na návrh starostu Pavla Kuboviča bude mať už len 31 poslancov namiesto doterajších 40, poklesne aj počet volebných obvodov z 9 na 3. V Ružinove je to už druhá väčšia redukcia, k voľbám v roku 2002 zredukovali zastupiteľstvo o tretinu. Menšie zastupiteľstvo povedie k účelnejšiemu vynakladaniu finančných prostriedkov a tiež dá do súladu so zákonom počet poslancov.

VRAKUŇA - 21

Obavy z toho, že by sa v mestskej časti Vrakuňa niektorí poslanci snažili potlačiť počet poslancov budúceho miestneho parlamentu smerom hore, k možnému počtu 30, sa napokon nenaplnili a vo Vrakuni budú občania v šestnástich okrskoch voliť do dvoch volebných obvodov len 21 poslancov.

NOVÉ MESTO - 40

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava - Nové Mesto rozhodlo stanoviť 40 mandátov, ktorých občania zvolia v 42 okrskoch do 5 volebných obvodov. Počet volebných okrskov vzrástol z 39 na 42, pribudli v Mierovej kolónii a na Jeséniovej ulici, na Limbovej ulici sa doterajší volebný okrsok rozčlenil na dva.

RAČA - 33

Zostať pri rovnakom počte poslancov i volebných obvodov sa uzhodli poslanci v mestskej časti Rača, zostávajú tu teda 4 obvody a 33 poslaneckých mandátov. Zmeny nastali len v presune počtov poslancov v jednotlivých obvodoch.

VAJNORY - 11

Aj v tejto mestskej časti považujú členovia súčasného miestneho zastupiteľstva i starostka jestvujúci počet poslancov za optimálny, a preto miestne zastupiteľstvo potvrdilo i pre nasledujúce volebné obdobie 11 mandátov.

DEVÍN - 9

Podobne sa rozhodlo miestne zastupiteľstvo v mestskej časti Devín na volebné obdobie 2006 - 2010 zostaviť miestne zastupiteľstvo z deviatich poslancov. Tento počet mali aj v končiacom sa volebnom období a považujú ho za primeraný.

DEVÍNSKA NOVÁ VES - 24

Na opakovanom zasadaní schválili poslanci miestneho zastupiteľstva tejto bratislavskej mestskej časti i na nasledujúce volebné obdobie 2 volebné obvody a 24 poslancov.

DÚBRAVKA - 31

Mestská časť neuvažuje o znížení počtu poslancov, pokiaľ to nebude vyplývať zo zákona. Miestne zastupiteľstvo sa rozhodlo zostať pri terajšom počte poslancov 31.

KARLOVA VES - 31

V súlade so zákonom bude už tretie volebné obdobie rovnaký aj počet poslancov v Karlovej Vsi. Samospráva zdôrazňuje, že 31 poslancov je vzhľadom na veľkosť mestskej časti minimálny počet, ale prax potvrdzuje, že postačuje.

LAMAČ - 13

Začiatkom septembra lamačskí poslanci síce schválili návrh na jedenásťčlenný poslanecký zbor, zostala však otvorená otázka počtu volebných obvodov, a to by znamenalo aj zvýšenie počtu poslancov. Pri opakovanom prerokúvaní sa rozhodli pre dva volebné obvody a 13 poslancov, čím získa zastúpenie starý i nový Lamač. Rozšírenie zastupiteľstva má stáť mestskú časť 350-tisíc korún.

ZÁHORSKÁ BYSTRICA - 9

V Záhorskej Bystrici, ktorá patrí k mestským častiam geograficky viac oddeleným od zvyšku mesta, sa osvedčil miestny parlament s deviatimi zástupcami verejnosti, a preto aj miestne zastupiteľstvo navrhlo počet poslancov na budúce volebné obdobie nemeniť.

PETRŽALKA - 40

Miestne zastupiteľstvo v Petržalke na svojom zasadnutí stanovilo počet poslancov na 40 v šiestich volebných obvodoch, tak ako v predchádzajúcom volebnom období. Podľa prepočtu v Petržalke pripadá 2870 voličov na jedného poslanca, čo je najviac zo všetkých mestských častí.

ČUNOVO - 9

Napriek tomu, že starostka mestskej časti Čunovo Alžbeta Broszová zastáva názor, že pri počte obyvateľov by v súlade so zákonom o obecnom zriadení postačovalo 5-7 poslancov, miestne zastupiteľstvo sa rozhodlo neznížiť ich počet - zostane ich 9.

JAROVCE - 11

Mestskej časti sa osvedčil jedenásťčlenný miestny poslanecký zbor, a tak miestne zastupiteľstvo schválili 11 mandátov i na nasledujúce volebné obdobie.

RUSOVCE - 9

Jedna z mála mestských častí, ktorá prikročila k redukcii počtu poslancov na nastávajúce volebné obdobie - namiesto 11 bude mať nové miestne zastupiteľstvo len 9 poslancov.

Páčil sa vám článok?