Bývalá škola na Lazaretskej má investora

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštruovať budovu bývalej školy na Lazaretskej ulici bude bratislavská spoločnosť Noavista. Rozhodli o tom minulý týždeň poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva.

Budova má byť opravená do 30. júna 2008 a obnovená časť základnej školy má mať 14 tried a kapacitu 350 až 370 žiakov. V druhej časti budovy na Cukrovej ulici vznikne bytový dom so 40 bytmi a množstvom obchodných prevádzok.

Výber investora stavby robila mestská časť na základe verejnej súťaže, ktorá sa skončila 31. augusta tohto roka. Návrhy predložili tri spoločnosti, z nich jedna bola zo Zlatých Moraviec a druhá z Michaloviec. Výberová komisia ustanovená starostom mestskej časti Petrom Čiernikom (KDH) dodatočne záujemcov vyzvala na zaslanie cenových ponúk týkajúcich sa predpokladaných investičných nákladov. Tie dostali poslanci k dispozícii až počas rokovania miestneho zastupiteľstva a čas na ich preštudovanie mali iba počas prestávky. Napokon vybrali spoločnosť, ktorá ponúkla najnižšiu cenu za rekonštrukciu (54 miliónov korún) a najvyššiu cenu za kúpu pozemku na Cukrovej ulici, kde bude obytný dom. Za štvorcový meter Noavista ponúkla 29 400 korún bez DPH (!). Ostatné dve firmy vyčíslili náklady na 69, resp. 74 miliónov korún a za štvorcový meter pozemku ponúkli 13 500, resp. 14 600 korún, čo je v tejto lokalite bežná cena.

Vicestarosta Starého Mesta Andrej Petrek (SDKÚ-DS) pred poslancami vyhlásil, že projekt nepodporí, pretože neverí prísľubu investora zrekonštruovať školu za 18 000 korún za štvorcový meter. Navyše architektonické riešenie nie je podľa neho v súlade s požiadavkami pamiatkového úradu. Pri hlasovaní bolo 18 poslancov za, 3 boli proti, 2 sa zdržali hlasovania a 2 nehlasovali.

Vyradenie školy zo siete škôl k 31. decembru 2005 schválili staromestskí poslanci vlani 25. októbra. Odporučili starostovi, aby konal v záujme obnovenia školy v zrekonštruovanom objekte. V tom čase však už mala mestská časť najmenej týždeň podpísané memorandum o spolupráci pri obnove objektu so spoločnosťou Noavista. V júni 2006 starosta P. Čiernik navrhol poslancom, aby objekt rekonštruovala práve Noavista. Poslanci však presadili, aby investora vyberali verejnou súťažou. Tú napokon vyhral starostov protežant - Noavista.

Firmu Noavista, ktorá navyše nemá v obchodnom registri stavebnú činnosť v predmete činnosti, vlastní izraelský podnikateľ Joseph Karban. Firma stojí aj za plánovanou výstavbou mrakodrapu v Žiline, v blízkosti mestského parku na mieste bývalého amfiteátra. O výstavbe sa Žilinčania dozvedeli až z médií a nesúhlasia s ňou. Pozemky boli údajne predané pod cenu a malo sa tak stať na návrh primátora Žiliny Jána Slotu bez verejnej súťaže a verejnej diskusie.

Páčil sa vám článok?