Henbury Development podá na mesto žalobu

28.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Henbury Development podá na mesto v súvislosti s PKO žalobu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa projektu Nové PKO Marta Bujňáková.

„Žaloba bude podaná v najbližších dňoch, jej odkladanie by viedlo len k ďalšiemu narastaniu škôd," uviedla Bujňáková. K výške uplatneného nároku sa pred podaním žaloby Henbury nechce vyjadrovať a ani presnejšie špecifikovať právne a skutkové argumenty uplatneného nároku. Navrhovanú výšku nároku posúdi a vo veci rozhodne až súd.

Podľa Bujňákovej bolo snahou spoločnosti Henbury Development dohodnúť sa s mestom o budúcej podobe nábrežia v prospech Bratislavy, dobudovať druhú etapu polyfunkčnej zóny a mestskej promenády a dosiahnuť mimosúdne vyriešenie veci. „S poľutovaním konštatujeme, že i napriek ústretovému prístupu investora doteraz nedošlo k posunu ku konštruktívnemu riešeniu veci, preto spoločnosť Henbury Development nevidí iné východisko, ako sa domáhať svojich nárokov súdnou cestou. Poverila už advokátsku kanceláriu vypracovaním a podaním žaloby,"

O budúcnosti nábrežia pri Dunaji a Parku kultúry a oddychu rozhodnú mestskí poslanci po širokej verejnej diskusii občanov. Cieľom verejnej diskusie je, aby sa mohli k problematike PKO vyjadriť všetci nielen aktivisti a investor, ale aj bežní Bratislavčania. Prieskum verejnej mienky bude podkladom v materiáli, ktorý vedenie predloží mestským poslancom na zasadnutie s tým, že momentálne pracuje na pripomienkach, ktoré už dostalo od aktivistov a investora. Internetovú stránku, na ktorej sa uskutoční verejná diskusia, spustí mesto 2. mája, následne začne s odbornými stretnutiami. Tie by mali byť podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika ukončené do konca mája až polovice júna prieskumom verejnej mienky. O výslednej podobe PKO by tak mali rozhodnúť poslanci v júni.

Ftáčnik požiadal Henbury o odklad žaloby

Primátor požiadal Henbury Development o odklad žaloby v súvislosti s PKO o dva mesiace. Investor chce podať žalobu v najbližších dňoch, pretože jej odkladanie by podľa hovorkyne projektu Nové PKO Marty Bujňákovej viedlo len k ďalšiemu narastaniu škôd. Primátor požiadal investora, aby so žalobou počkal do 30. júna 2011. „Pre mňa je to zrozumiteľný termín. Vtedy je zastupiteľstvo, na ktorom predložím poslancom návrh na rozhodnutie o budúcnosti priestoru v zmysle alternatív, ktoré vyjdú z diskusie," uviedol Ftáčnik.

Primátor sa vyjadril, že nerozumie, prečo investor trvá na termíne 30. apríla, pretože dnes z rokovania zastupiteľstva vyplynul konštruktívny postoj mesta aj mestského zastupiteľstva, že ide do verejnej diskusie. Na júnovom zastupiteľstve je podľa neho možné rozhodnúť o budúcej podobe nábrežia. „Ja nevidím ten čas taký kritický, ako ho vidí Henbury," uviedol Ftáčnik. Mesto podľa Ftáčnika hľadá konštruktívne riešenie budúcnosti nábrežia a tohto priestoru. Ako uviedol, nie je to ľahké, lebo názory sú rôzne aj medzi poslancami. „Konečne k nejakému názoru smerujeme a my ho budeme vedieť povedať zhruba do dvoch mesiacov," uviedol.

Podľa Bujňákovej bolo snahou spoločnosti Henbury Development dohodnúť sa s mestom o budúcej podobe nábrežia v prospech Bratislavy, dobudovať druhú etapu polyfunkčnej zóny a mestskej promenády a dosiahnuť mimosúdne vyriešenie veci. „S poľutovaním konštatujeme, že i napriek ústretovému prístupu investora doteraz nedošlo k posunu ku konštruktívnemu riešeniu veci, preto spoločnosť Henbury Development nevidí iné východisko, ako sa domáhať svojich nárokov súdnou cestou. Poverila už advokátsku kanceláriu vypracovaním a podaním žaloby," uviedla Bujňáková.

O budúcnosti nábrežia pri Dunaji a Parku kultúry a oddychu rozhodnú mestskí poslanci po širokej verejnej diskusii občanov. Cieľom verejnej diskusie je, aby sa mohli k problematike PKO vyjadriť všetci, nielen aktivisti a investor, ale aj bežní Bratislavčania. Prieskum verejnej mienky bude podkladom v materiáli, ktorý vedenie predloží mestským poslancom na zasadnutie s tým, že momentálne pracuje na pripomienkach, ktoré už dostalo od aktivistov a investora. Internetovú stránku, na ktorej sa uskutoční verejná diskusia, spustí mesto 2. mája, následne začne s odbornými stretnutiami. Tie by mali byť podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika ukončené do konca mája až polovice júna prieskumom verejnej mienky. O výslednej podobe PKO by tak mali rozhodnúť poslanci v júni.

(sita)

Páčil sa vám článok?