Zastupiteľstvo zvolilo členov dozorných rád

3.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci SDKÚ-DS, KDH, SaS, Most-Híd a OKS na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva predložili návrhy na členov dozorných rád v Dopravnom podniku, Metro Bratislava, Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a Odvoz a likvidácia odpadu a.s. Mestské zastupiteľstvo návrh schválilo.

Poslanci schválili za členov dozornej rady v Dopravnom podniku Bratislava, a.s., Izabellu Jégh, Annu Dyttertovú, Katarínu Augustinič, Zuzanu Dzivjakovú, Martina Borguľu a za predsedu dozornej rady Jozefa Uhlera.

V spoločnosti Metro Bratislava, a.s., by sa mali stať členmi dozornej rady Petra Nagyová-Džerenková, Anna Dyttertová, Vladislav Hečko, Anna Reinerová, Peter Hanulík a podpredsedom dozornej rady Libor Gašpierik.

V spoločnosti Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s., by mali v dozornej rade sedieť Sven Šovčík, Tomáš Ágošton, Gabriela Ferenčáková, Michal Muránsky a Milan Šindler.

V spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., by mali v dozornej rade pôsobiť Ivan Švejna, Marián Greksa, Ján Budaj, predsedom dozornej rady by mal byť Milan Černý a podpredsedom Jarmila Tvrdá.

Návrh koalície na členov dozorných rád v podnikoch s účasťou mesta je prezentácia maximálnej arogancie, uviedol na dnešnom mestskom zastupiteľstve poslanec Robert Kaliňák. Primátor Milan Ftáčnik považuje predloženie návrhu za porušenie slova koalície. „Dohodli sme sa, že koalícia predloží alternatívny návrh, o ktorom budeme diskutovať a hľadať dohodu,“ uviedol. Podľa neho ide o snahu koalície o mocenské ovládnutie podnikov a nie je to demokratické. Uznesenie bude podľa Ftáčnika pravdepodobne pozastavené a považuje ho za nevýhodné pre mesto.

Poslanec Oliver Kríž si myslí, že to, čo sa odohráva v zastupiteľstve, je nedôstojné a nie je vhodné na pôdu zastupiteľstva hlavného mesta. „Nebol som prizvaný k žiadnej diskusii k tomuto bodu, myslím, že tento materiál je len obrazom toho, ako si pravica mylne vysvetľuje výsledok komunálnych volieb," uviedol Kríž. Zároveň je pevne presvedčený, že uznesenie je protizákonné. Podľa Iva Nesrovnala nejde o žiadnu mocenskú hru, o zodpovednosti za vedenie v podnikoch rozhodli voliči vo voľbách.

O viceprimátorov by sa malo rokovať 31. marca

Koalícia SDKÚ-DS - Most-Híd - KDH - SaS - OKS navrhla na posty viceprimátorov Petra Lenča (KDH), Petru Nagyovú-Džerenkovú (Most - Híd) a Vladislava Hečka (SaS). Návrh na viceprimátorov predložil mestský poslanec a starosta Ružinova Dušan Pekár. Poslanci zároveň ukladajú primátorovi povinnosť rokovať o viceprimátoroch na najbližšom zastupiteľstve 31. marca 2022. Návrh poslanci schválili.

Primátor Milan Ftáčnik súhlasí s tým, že mesto potrebuje námestníkov, má ísť však o dohodu medzi zastupiteľstvom a primátorom. „Dohoda sa nedá vynútiť uznesením," uviedol primátor na margo hlasovania. Podľa poslanca Iva Nesrovnala hlavné mesto ako jediné na Slovensku nemá kompletné vedenie. Podľa poslanca Roberta Kaliňáka mesto vedenie má a bolo zvolené vo voľbách. Podľa výsledkov volieb je najsilnejšou stranou SDKÚ-DS, ktorá však pozíciu námestníka odmietla. Ftáčnikovi sa to nezdá prirodzené. Podľa Nesrovnala sa poslanecký klub SDKÚ-DS cíti byť zastúpený poslankyňou Petrou Nagyovou-Džerenkovou.

Mesto je na hrane ozdravného režimu

Finančná situácia hlavného mesta je na hrane ozdravného režimu. Uviedol to na dnešnom zastupiteľstve primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Finančná situácia mesta je podľa riaditeľa magistrátu Viktora Stromčeka veľmi zlá, mesto má mínus 25 miliónov za minulý rok. Rozpočet hlavného mesta by mal byť predložený v marci alebo v apríli. Stromček tak reagoval na požiadavku poslancov, aby magistrát informoval o finančnej situácii mesta. Podľa Stromčeka je mesto schopné identifikovať, aké sú problémy a dokázalo už splatiť niektoré záväzky, napr. zmenky Dopravného podniku. Magistrát plánuje návrh rozpočtu predložiť najprv v komisiách, výdaje magistrátu by podľa Stromčeka mali byť o 20 percent nižšie ako v roku 2010.

Poslanec Ivo Nesrovnal žiadal o informácie o finančnej situácii mesta, pretože podľa neho poslanci nemajú relevantnú informáciu, v akom stave sa mesto nachádza. „Poskytujete len hlásenia médiám, ale nám, poslancom, ste zatiaľ nepredložili žiadne informácie," uviedol Nesrovnal. Primátor podľa vlastných slov nedostal od poslanca žiadny podnet a ako poslanec sa má Nesrovnal domáhať informácií. „Prečo ste sa nepýtali na komisiách, my sme schopní všetko vám predložiť. Informácií je také množstvo, že neviem, ako vám ich mám poskytovať," uviedol Ftáčnik.

(sita)

Páčil sa vám článok?