Ružinov chce vedieť, čo investor postaví

17.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

O plánovanej výstavbe v Ružinove, audite územných a stavebných konaní, ale aj o tom, prečo chce samospráva mestskej časti niektoré stavby zastaviť a ako to chce urobiť, sme sa pozhovárali so starostom Ružinova Dušanom PEKÁROM (KDH).

- Informovanosť obyvateľov aj samotných poslancov o chystanej výstavbe bola veľmi slabá. Sedemdesiat povolení vydaných v roku 2010 je vysoké číslo. Ružinovčania veľmi citlivo vnímajú prestavbu hotela Junior na tri budovy. Nepáči sa im ani plánovaná výšková zástavba kúsok od jazera na Ružinovskej ulici. Nesúhlas je s výstavbou sedempodlažných bytových domov na Mierovej ulici, rovnako bytových domov na Vavrínovej a na Hraničnej ulici. Okrem toho okoliu jazera hrozí, že tu vyrastú ďalšie bytové a polyfunkčné domy. V rámci stavebného auditu sme našli aj povolenie na sedemnásťposchodové biznis centrum na Prievozskej ulici.

Čo môže zabrániť stavbe, ak investor už splnil zákonné podmienky?

- S primátorom mesta budeme rokovať o tom, aby magistrát nevydával záväzné stanoviská k výstavbe bez diskusie s mestskou časťou. Inicioval som už aj v mestskom zastupiteľstve, aby poslanci nepredali a neprenajali pozemky v Ružinove bez toho, aby sme vedeli, čo na nich bude stáť. Bude však ťažké zvrátiť to, čo už má povolenie. Pokiaľ ľudia nebudú s niečím súhlasiť, tak zastavím, čo sa bude dať. Zatiaľ som napríklad nepodpísal búracie povolenie na hotel Junior, ani na výrub stromov. A požiadal som primátora, aby zmenil záväzné stanovisko k výstavbe na mieste hotela Junior.

Máte už alternatívu, ak by sa pri jazere nakoniec nestavalo?

- Do zachovania kvality vody v jazere investujeme nemalé peniaze. Obávame sa zhoršenia kvality vody. Nikto si neželá, aby sa zo Štrkoveckého jazera stala mláka uprostred sídliska. Budeme hľadať vhodnejšie riešenie, ktoré by jazeru prospelo.

Ako chcete regulovať výstavbu a najmä zahusťovanie v Ružinove?

- Budeme prísne postihovať „čierne" stavby a udeľovať najvyššie možné pokuty. Ružinov sa nesmie stať sídliskom, kde si stavebníci dovolia čokoľvek. Napriek tomu, že uplynulé štyri roky samospráva pracovala na územných plánoch a urbanistických štúdiách, stále nemá žiadny platný územný plán. Územné plány potrebujeme pre mnohé oblasti, najviac pre samotnú časť okolo Štrkoveckého jazera.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?