Na mieste zrušených jaslí môže vyrásť aj viacpodlažný objekt, susedia majú obavy

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na mieste detských jaslí na Javorinskej ulici 9, ktorých zrušenie schválili staromestskí poslanci, by mohol vyrásť aj viacpodlažný objekt. Obyvatelia z okolia jaslí sa obávajú, že to napokon bude bytovka.

Poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva rozhodli o zrušení jaslí na podnet starostu Petra Čiernika, ktorý tento krok navrhol aj niekoľkokrát predtým, no spočiatku nenašiel podporu dostatočného počtu poslancov. Mestská časť zrušenie jaslí odôvodňuje nedostatkom zariadení pre dôchodcov, objekt jaslí, ktoré sú pre zlý technický stav od 9. februára tohto roka uzatvorené, chce zbúrať a na jeho mieste vybudovať penzión pre seniorov.

Tento zámer od začiatku sprevádza odpor obyvateľov žijúcich na Javorinskej ulici a na priľahlých uliciach susediacich s jasľami, ktorí majú z neho obavy. Ako sa pripomína vo výzve, ktorú nám dali k dispozícii, rodičia detí navštevujúcich jasle sa ponúkli, že budú financovať opravu iba čosi vyše dvadsaťročného objektu, na ktorom zatekala strecha, napriek tomu sa presadil návrh na ich zrušenie a zámer vybudovať na ich mieste spomínaný penzión.

Naposledy dali obyvatelia spomenutých ulíc o sebe vedieť minulú stredu pri verejnom prerokovaní námietok k územnému plánu zóny A4 Mudroňova - sever na staromestskom miestnom úrade. Prerokovanie malo emotívny, miestami až búrlivý priebeh, prítomní sa pozastavovali najmä nad skutočnosťou, že návrh územného plánu počítal s tým, že novopostavený objekt na mieste zrušených jaslí by mohol mať tri nadzemné podlažia plus jedno ustúpené a v jeho okolí je navrhnutých 29 parkovacích miest. Pritom ide o vilovú štvrť, kde doteraz jestvujúcu zástavbu predstavujú len rodinné domy. Niektorí z prítomných vyslovili obavy, že v priebehu územného konania môže dôjsť k zmene účelu stavby a napokon by na mieste jaslí mohla vyrásť bytovka s luxusnými bytmi. Iní poukázali na skutočnosť, že ak bude novopostavený objekt vyšší ako súčasná budova jaslí čo i len o jedno nadzemné podlažie, prídu o svoje súkromie.

Dianie okolo zrušených jaslí budeme naďalej veľmi pozorne sledovať.

Páčil sa vám článok?