Rekonštrukcia Gorkého ulice sa odkladá

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Začatie rekonštrukcie Gorkého ulice, po ktorej by sa mala sčasti zmeniť na pešiu zónu, sa oddiali. Dôvodom je požiadavka Krajského pamiatkového úradu Bratislava, aby bol spracovaný urbanisticko-historický výskum.

Tento dokument by mal byť podkladom projektovej dokumentácie, začatie rekonštrukcie sa oddiali minimálne o čas, ktorý si vyžiada jeho príprava. Krajský pamiatkový úrad Bratislava už vydal záväzné stanovisko, v ktorom pripravované zmeny na Gorkého ulici schvaľuje. Stavebné povolenie ešte nebolo vydané.

Ako sme už informovali, okrem čiastočnej premeny na pešiu zónu by na Gorkého ulici mali pribudnúť stromy, v celej šírke bude na nej osadená nová dlažba, pribudne moderné osvetlenie a organizácia parkovania by mala byť iná ako v súčasnosti. S týmito zmenami ráta štúdia tímu architektov pod vedením Otta Grossmanna. Gorkého ulicu chce zrekonštruovať mestská časť Staré Mesto.

Podľa O. Grossmanna je táto ulica pokračovaním Hviezdoslavovho námestia, preto architektonické riešenie pri jej obnove musí nadväzovať na riešenie, ktoré sa zvolilo na tomto námestí. Ulica má nadobudnúť charakter pešej zóny, po ktorej v obmedzenej miere budú môcť jazdiť aj autá. Po celej dĺžke by mali pribudnúť stromy a parkovacie miesta by mali byť umiestnené medzi ne. S kombináciou parkovania a súvislej zelene sa ráta aj na priľahlom Komenského námestí. Prepojením s Hviezdoslavovým námestím sa má vytvoriť možnosť umiestňovania letných terás až po prieluku vedľa Poštovej banky, ktorú v súčasnosti využívajú na parkovanie najmä zamestnanci SND. Pohyb vozidiel bude možný len po túto prieluku, ktorú má v budúcnosti nahradiť polyfunkčný objekt. Nová organizácia dopravy má zabrániť tomu, aby autá prichádzali do tesného kontaktu s budovou SND. Nové dlažby na vozovke a chodníkoch budú typovo riešené tak, aby splývali s materiálmi použitými na Hviezdoslavovom námestí.

Páčil sa vám článok?