Kontrolórka Karlovej Vsi sa obrátila na prokurátora

24.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Miestna kontrolórka bratislavskej Karlovej Vsi Janka Mahďáková sa už obrátila na prokurátora v súvislosti s konaním starostky Ivety Hanulíkovej. Pre agentúru SITA to potvrdila kontrolórka.

Na prokuratúru sa listom obrátila na základe uznesenia miestneho zastupiteľstva, ktoré sa obáva, že niektorými rozpočtovými opatreniami podpísanými starostkou Hanulíkovou mohlo dôjsť k finančnej škode pre mestskú časť. Prokurátor by mal teda preveriť, či karloveská starostka týmito opatreniami neporušila právomoc verejného činiteľa.

Miestny parlament je totiž presvedčený, že nakoľko žiadnym svojím uznesením neumožnil starostke meniť či upravovať rozpočet, starostka nemala kompetenciu vydať takéto rozpočtové opatrenie, keďže táto kompetencia je vyhradená zastupiteľstvu. Miestny úrad však s obvineniami nesúhlasí. Podľa prednostu Rastislava Velčeka nedošlo týmito rozpočtovými opatreniami k žiadnej škode pre mestskú časť. "Na výdavkovej stránke nedošlo k prekročeniu ani o jedno euro," konštatoval na jednom zo zastupiteľstiev Velček. Tvrdí, že je všetko v poriadku a nedošlo k porušeniu zákona či iných pravidiel, čo podľa neho konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Mestská časť okrem toho nemá stále uzatvorený záverečný účet za rok 2009. Mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva minulý týždeň opäť nebolo uznášaniaschopné, z celkového počtu 31 poslancov bolo aj po polhodine od jeho plánovaného začiatku v sále len niečo vyše desať, mnohí sa ospravedlnili. Otázkou tak zostáva, ako to bude mestská časť riešiť, keďže záverečný účet je okrem iného podstatnou informáciou aj pri príprave budúcoročného rozpočtu.

Starostka minulý štvrtok vyhlásila, že podľa zákona by mala do 14 dní zvolať ďalšie zastupiteľstvo. V sobotu sú však komunálne voľby, z ktorých vzíde nové vedenie mestskej časti. Pravdepodobne až to sa bude celou vecou zaoberať. To, že záverečný účet mestskej časti nie je úplne pravdivý a informácia o hospodárení mestskej časti v roku 2008 a 2009 nie je relevantná, konštatovala vo svojej správe prednedávnom aj audítorka.

(sita)

Páčil sa vám článok?