Zo staromestskej odťahovky vedú nitky k poslancovi

24.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pred rokom prestala autá zo Starého Mesta odťahovať spoločnosť ASTER, s.r.o., a nahradila ju nová spoločnosť CAR TOWING, a.s., ktorá formálne prevzala záväzky aj pohľadávky spoločnosti Aster. Tým aj zmluvu s mestskou časťou Staré Mestu o odťahu vozidiel zo staromestských ulíc, ktorú podpísal ešte bývalý starosta Peter Čiernik.

Spoločník a konateľ Asteru - Ján Gbúr sa stal podpredsedom predstavenstva Car Towing, predsedom predstavenstva je Radovan Valent. Viaceré nitky z Car Towing však vedú k podnikateľovi Martinovi Borguľovi, ktorý je od roku 2006 staromestským miestnym poslancom.

Prepojenie Car Towing na Borguľu siaha ku dňu vzniku tejto spoločnosti - 5. 3. 2009 bola firma založená so sídlom na Špitálskej 27, teda v dome, ktorý patrí Borguľovej firme SLOV inn, s. r. o. Vtedy v jej orgánoch ešte nefiguroval J. Gbúr, v dozornej rade však sedela JUDr. Bronislava Pavelková. Tá je od minulého roku likvidátorkou spoločnosti AR-CLEANING, s.r.o., založenej šiestimi upratovacími firmami, ktoré sa chceli nabaliť v škandalóznom tendri na upratovanie vnútorných priestorov na ministerstve obrany. Spoločníkom AR-Cleaning je aj Borguľova firma SLOVCLEAN, s.r.o, ktorá sídli tiež na Špitálskej 27. Pôvodne bol jediným spoločníkom firmy Martin Borguľa, teraz ju vlastní prostredníctvom firmy SLOVUNIT, s.r.o, ktorá patrí jemu a bratovi Michalovi.

V tejto spleti prepojení Borguľovcov na Car Towing je však aj ďalšie vlákno - osoba predsedu predstavenstva spoločnosti Radovana Valentu. Ten bol spoločne s firmou Slovunit, teda bratmi Borguľovcami, spoločníkom vo firme B2B, s.r.o., ktorú v máji tohto roku predali. Aj táto firma mala sídlo na Borguľovej adrese Špitálska 27.

Všetko nasvedčuje tomu, že staromestský poslanec a kandidát na starostu Starého Mesta má prepojenie na firmu, ktorá zo staromestských ulíc odťahuje zle zaparkované autá. Po tom, ako sa firme pána poslanca nepodarilo v roku 2007 získať zákazku na upratovanie staromestského miestneho úradu, od vlani v Starom Meste „upratuje" staromestské cesty od áut firma s prepojením na jeho osobu. Car Towing je akciová spoločnosť, preto spoznať jej skutočných vlastníkov nie je jednoduché. Všetko však nasvedčuje tomu, že časť akcií Car Towing môžu mať aj bratia z upratovacej firmy. V takom prípade by u staromestského poslanca išlo o konflikt záujmov, keďže Car Towing zabezpečuje odťah áut pre mestskú časť Staré Mesto.

Spoločnosť Car Towing odváža autá zo Starého Mesta do Petržalky na odstavné parkovisko na Macharovej ulici. Zrejme nie je náhoda, že nájomnú zmluvu na pozemky na Macharovej s Car Towing podpísal petržalský starosta, ktorý kandiduje na primátora Bratislavy s podporou tej istej politickej strany, ktorej členom je aj Martin Borguľa.

Marián Brezňanský

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie