Chodníkovú novelu opäť predložili v parlamente

15.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Staromestskí poslanci Marián Procházka a Radoslav Števčík dnes listom požiadali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby podporili tzv. chodníkovú novelu cestného zákona. Informovali o tom na dnešnej tlačovej besede.

Obaja poslanci nesúhlasia s tým, aby boli vlastníci nehnuteľností zodpovední a pokutovaní za schodnosť chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti. Podľa poslancov by za schodnosť chodníkov nemal byť zodpovedný občan, ale subjekt, teda obec. Podľa Števčíka by bolo lacnejšie, keby to robil jeden subjekt - obec, ktorý by súčasne čistil chodníky aj cestné komunikácie.

Poslanci považujú zákon o pozemných komunikáciách za protiústavný. Chcú sa obrátiť aj na predsedov poslaneckých klubov a pozvať ich na rokovanie, aby im bližšie vysvetlili problematiku. "Spoliehame sa, že vládni poslanci nájdu pochopenie pre tento problém a aspoň o ňom budú hovoriť," uviedol Števčík. Ak by iniciatíva staromestských poslancov v parlamente nevyšla, obrátia sa na generálneho prokurátora, alebo sa pokúsia osloviť 30 poslancov NR SR, aby mohli situáciu riešiť na Ústavnom súde SR.

Staromestskí poslanci tzv. chodníkovú novelu predložili poslancom v NR SR už v marci. Podľa Števčíka na ňu reagovali piati poslanci, avšak po voľbách sa rozhodli osloviť aj nové zloženie parlamentu. Od 1. januára 2011 vlastníci nehnuteľností v Starom Meste nebudú povinní odstraňovať nečistoty na chodníkoch priľahlých k týmto nehnuteľnostiam spôsobené poľadovicou, snehom alebo iným znečistením. Staromestskí poslanci totiž odsúhlasili nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), podľa ktorého by mala zabezpečiť odstránenie nečistôt z chodníkov mestská časť. "Novým VZN sme zbavili vlastníkov nehnuteľností sankcií zo strany mestskej časti. Zákon o pozemných komunikáciách však stále platí," uviedol Procházka. Podľa neho boli pokuty v rozpočte plánované a v dosť vysokej miere boli vybraté aj v minulom roku. Zmena VZN si vyžiada aj isté výdavky z rozpočtu mestskej časti. Podľa Procházku je to len o tom, ako si obec dokáže veci zorganizovať.

V Bratislave v minulom roku riešili mestskí policajti v súvislosti s neudržiavaním schodnosti chodníkov 177 prípadov. V tomto roku zaznamenali 525 prípadov, keď vlastníci nezabezpečili schodnosť chodníkov pri svojich nehnuteľnostiach. Občanovi mohla byť za neschodnosť chodníka udelená pokuta do 33 eur, organizácií až do 6500 eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?