Investor môže zrekonštruovať ulice v okolí Centrálu

7.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Magistrát hlavného mesta prenajal pozemky v katastrálnom území Nivy spoločnosti Immocap Group, a.s. Poslanci to dnes odsúhlasili na mestskom zastupiteľstve. Za prenájom hlasovalo 33 poslancov, nikto nebol proti a 20 poslancov sa zdržalo.

Väčšina poslancov, ktorí sa zdržali, boli z poslaneckého klubu Občiansky klub (OK). Materiál bol na programe mestského zastupiteľstva prerokovávaný už druhýkrát. Poslanci mestského zastupiteľstva však 1. júla prenájom pozemkov neschválili. Väčšina poslancov, ktorí vtedy nepodporili prenájom, bola práve z poslaneckého klubu Občiansky klub.

Z poslaneckého klubu OK sa k hlasovaniu z 1. júla pre agentúru SITA vyjadrila Bohdana Machajová. „Je pravda, že som nepodporila svojim hlasom odsúhlasenie prenájmu predmetných pozemkov. Urobila som tak z presvedčenia, že stavebník nedodržiava zákon. Mala som totiž podloženú informáciu, že znečisťuje komunikácie a nechce komunikovať s obyvateľmi príslušnej lokality,“ uviedla Machajová. Poslankyňa si bola overiť súčasný stav a skonštatovala, že stavebník dodržiava ustanovenia zakotvené v stavebnom povolení a stará sa o komunikáciu, na ktorej sa pohybujú stavebné mechanizmy. „Mne išlo len o to, aby sa vyhovelo obyvateľom tejto lokality,“ uviedla Machajová. V prípade, že by bol materiál znovu v programe mestského zastupiteľstva sa vyjadrila, že by podporila žiadateľa. Na dnešnom zasadnutí sa však nezúčastnila.

Magistrát zaviazal spoločnosť k rekonštrukcii stavbou dotknutých ulíc - Miletičova, Jelačičova, Metodova, Cyrilova, Žellova, Kupeckého a Trnavská cesta. Novonavrhované komunikácie a priechody pre peších sa podľa finančného riaditeľa Immocap Group, a.s. Martina Šramka skoordinujú s existujúcimi križovatkami, na vybraných križovatkách bude svetelná signalizácia. Chodníky a priechody pre chodcov budú bezbariérové, pri upravovaných komunikáciách investor urobí aj sadovnícke úpravy.

Podľa oficiálnej internetovej stránky mestskej časti Ružinov sa obyvatelia žijúci v okolí výstavby polyfunkčného objektu Centrál sťažovali na znečistené komunikácie pri stavbe, zvýšenú prašnosť, nedodržiavanie dopravného projektu pri výjazde zo staveniska a poškodzovanie priľahlých komunikácií ťažkou, stavebnou technikou. Podľa Šramka investor sťažnosti eviduje prostredníctvom stavebného úradu a iných kompetentných úradov, ktoré vykonávajú pravidelné kontroly na základe podnetov obyvateľov. "Z dôvodov, aby sme nezaťažovali obyvateľov na Jelačičovej ulici sme presmerovali výjazd z Jelačičovej na Metodovu ulicu," uviedol Šramko. Proti nadmernej prašnosti investor polieva cesty približne dva až trikrát za hodinu. Stavba je tiež polievaná. Ukončením zemných prác a zabetónovaním základovej dosky sa podľa Šramka podstatne zníži zaťaženie obyvateľov okolitej zástavby. "Aktívne riešime všetky sťažnosti a robíme nápravné opatrenia," uviedol Šramko.

V súčasnosti investor pracuje na hrubej stavbe. Podľa Šramka už sú vybudované podzemné tesniace steny, dokončujú sa zemné práce a betonáž základovej dosky. Súčasne sa viažu výstuže, pripravujú sa ukotvenia žeriavov a betonáž zvislých a vodorovných prvkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?