Staré Mesto zverejnilo zoznam pridelených bytov

6.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto v uplynulých dňoch zverejnila na internete zoznam všetkých bytov, ktoré v tomto volebnom období pridelil starosta mestskej časti. Stalo sa tak po obvineniach z netransparentnosti pri prideľovaní bytov.

Starosta Andrej Petrek súčasne odvolal všetkých členov bytovej komisie, ktorá navrhovala komu má byť obecný byt pridelený. Nová komisia bude podľa neho pozostávať z nových poslancov, pretože prideľovanie bytov je viac politická otázka, ako sa domnieval.

Sporným sa stal najmä prenájom bytu na Leškovej ulici 2. Istý Peter Novák požiadal 9. 7. 2009 o prenájom obecného bytu. Starosta mu na návrh bytovej komisie 31. 8. 2010 prenajal byt na Leškovej ulici s tým, že nájomca následne požiadal o jeho odkúpenie podľa zákona č. 182/1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Kúpnu zmluvu podpísal 19. 11. 2009. Od 11. septembra 2010 je však už vlastníkom bytu firma DD 2010, s.r.o., v ktorej je spoločníkom osoba blízka poslancovi miestneho zastupiteľstva Vladimírovi Pištekovi, ktorý bol aj členom bytovej komisie, rozhodujúcej o prideľovaní bytov.

Nájomný byt dostal pred rokom na odporúčanie bytovej komisie aj istý Daniel Kusý. Po tom, ako ho podľa zákona č. 182/1993 od obce kúpil, predal ho tiež spoločnosti DD 2010, s.r.o. Poslanec V. Pištek považuje všetky obvinenia za demagógiu.

Starosta priznal zodpovednosť za pridelenie bytov, odmietol však zodpovednosť za to, že byt pridelený na návrh komisie bol následne predaný do cudzích rúk. „Nemohol som tušiť, ako bude nový vlastník s týmto bytom nakladať,“ bráni sa A. Petrek. Je presvedčený, že keď príde na kontrolu Najvyšší kontrolný úrad, preukáže sa, že pri prideľovaní bytov nepochybil.

Starosta požiadal poslanca V. Pišteka o vysvetlenie. Jeho konanie považuje za nefér. V prípade, že sa preukáže trestnoprávna zodpovednosť, chce starosta konať. „Nemám možnosť vyvodiť nejaké opatrenia proti pánu poslancovi, je to na jeho svedomí,“ uviedol A. Petrek. Problémom podľa neho je, že byty nekupoval priamo poslanec, ale vždy to bol nejaký človek, ktorý je vo firme s pánom poslancom. „Ktokoľvek môže kúpiť od kohokoľvek čokoľvek,“ uviedol A. Petrek. Pravidlá pri udeľovaní bytov sú stanovené - žiadateľ musí byť Bratislavčan a nesmie byť užívateľom iného bytu. „To je dôvod, pre ktorý nemôžeme prideľovať byty napríklad nájomníkom z reštituovaných domov, lebo oni už sú užívateľmi bytu a tak sú z tohto vylúčení,“ uviedol A. Petrek.

Počas funkčného obdobia súčasného starostu bolo občanom pridelených 37 bytov, z toho 17 zamestnancom miestneho úradu. Nájomníci bytov z reštituovaných domov to považujú za zvýhodňovanie. „Pridelením každého bytu zvýhodňujem občana pred iným,“ tvrdí A. Petrek. Všetky prenájmy a prevody bytov boli podľa neho transparentné.

Vo vlastníctve mestskej časti Staré Mesto zostáva okolo 180 bytov, väčšina z nich je v zlom stave. Ďalšie byty sa mestská časť snaží predať, pretože sú jej na ťarchu. Spôsob predaja obecných bytov nájomníkom stanovuje zákon č. 182/1993. Zákon určuje samosprávam komu a v akom termíne musia byt predať. „Cena za predaj bytu je stanovená zákonom, nemôže si ju sama určovať obec,“ uviedol Petrek. V prípade, že nájomník obecného bytu požiada o jeho odkúpenie, obec musí tento byt do dvoch rokov predať za cenu stanovenú zákonom. Pri takomto zaviazaní samosprávy, keď miestny úrad nemôže určovať cenu bytov a ani cenu nájomného, sa podľa A. Petreka dosť dobre nedá robiť ani súťaž na prenájom bytu.

„Chcel som byty predávať dražbou, ale pri každom predaji potrebujeme predchádzajúci súhlas hlavného mesta a ten mi, ako mi bolo povedané, na dražený byt nedajú,“ uviedol A. Petrek. To bola podľa neho jediná možnosť, ako dostať do rozpočtu obce z predaja bytu peniaze, ktoré by sa približovali trhovej hodnote bytu.

(brn)

Páčil sa vám článok?