Ružinov zostáva v rozpočtovom provizóriu

28.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Ružinov nemá ani po deviatich mesiacoch rozpočet, naďalej tak bude hospodáriť v rozpočtovom provizóriu. Miestni poslanci totiž ani dnes neschválili rozpočet na rok 2010.

Podľa poslednej verzie materiálu mala mestská časť hospodáriť s rozpočtom 29 063 545 eur. Poslanecký klub Smer-SD sa cez poslanca Ivan Boháča síce vyjadril, že už niekoľký návrh rozpočtu v poradí podporí, poslanci iných politických klubov však mali voči materiálu opäť výhrady. "To by sme museli byť barani, keby sme to schválili," povedal na margo pripomienok, nejasností a možných chýb v rozpočte vicestarosta Dušan Pekár (KDH). V konečnom hlasovaní sa za schválenie rozpočtu vyjadrilo päť poslancov, 14 sa vyjadrili proti nemu, piati poslanci sa zdržali a ďalší piati poslanci nehlasovali.

"To nie je normálne," povedal poslanec Peter Hrapko (Smer-SD) v súvislosti s tým, že je koniec septembra a mestská časť schvaľuje rozpočet na tento kalendárny rok. V podobnom duchu sa vyjadril aj nezávislý poslanec Patrik Guldán. Podľa neho tým, že mestská časť nemá stále schválený rozpočet, trpia aj mnohé jej zariadenia. Prítomných zároveň upozornil na fakt, že sa na nich dosť často obracajú napríklad riaditelia škôl, podľa ktorých potrebujú mať školy schválený rozpočet. Oponovali mu mnohí poslanci, najmä z poslaneckého klubu KDH. Podľa poslanca Pavol Šmilňáka vie mestská časť a jej zariadenia fungovať aj v súčasnej situácii bez toho, aby bolo niečo ohrozené a poslanci nemajú podobnými výrokmi strašiť ľudí. S údajným "trpením" zariadení samosprávy nesúhlasila ani poslankyňa Lucia Virsíková (KDH). Podľa nej predsa dostávajú mesačne 1/12 minuloročného rozpočtu.

Z poslaneckých radov KDH sa však ozývali aj názory, že príjmová časť rozpočtu nie je reálna a rozdeľuje sa suma, ktorá sa nenaplní. Aj na tieto vyhlásenia reagoval starosta Slavomír Drozd tým, že pri zostavovaní rozpočtu sa vychádzalo aj z čísiel v mestskom rozpočte a zo zmien v ňom, ktoré sa dostanú na rokovanie mestského zastupiteľstva vo štvrtok. Problémom je totiž nielen kríza a výpadok podielových daní, ktorý prechádza aj na mesto a z neho na mestské časti, ale napríklad aj z toho, že mestu sa nepodarilo predať majetok v takej výške, ako si pôvodne naplánovalo. Prebiehajú však rokovania medzi vládou a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), že by vláda poskytla dotáciu na prekrytie výpadkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?