Ihrisko majú, ale jeho stav nevyhovuje

3.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pred dvoma rokmi sme sa presťahovali do Ružinova na Štrkovec, máme malého syna, človek by si povedal - super lokalita, čo viac môžeme chcieť. Dnes, keď má náš syn vyše roka a behá, človek zisťuje, že ani v tejto mestskej časti sa s dieťatkom nemá poriadne kde vyhrať.

Bývame na Solivarskej ulici, v popoludňajších hodinách je jediné ihrisko Areál hier Radosť preplnene. Cez cestu je zanedbaný Park A. Hlinku, kam sa dá ísť na zmrzlinu a k fontáne... Mestská časť však s jeho opravou stále nezačala!

V blízkosti síce máme krásny priestor na vyžitie sa s deťmi, medzi blokmi domov Komárnickej, Solivarskej je ihrisko, no je v dezolátnom až havarijnom stave. Ešte vlani tu bola búdka, o ktorú sa staral starší pán. Čistil ihrisko, prehrabával piesok, búdku však odstránili a starého pána už nevidno.

Preliezky volajú po obnove, sú nebezpečné, poničené, maminy sú v stálom strehu, aby sa deti pri zosadnutí zo šmykľaviek nešmykli na piesku, ktorý je na asfalte klzký. O piesok sa nik nestará, koše sa často nevysypávajú, chýbajú nápisy, aby sem nevodili psov, asfaltová plocha si pýta bránky alebo kôš na basketbal, chýbajú lavičky.

Je škodou, keď mestské časti nevedia nájsť peniaze na zeleň, aby priestor, ktorý im zostal, zušľachtili. Materské školy sú plné, mnohé mamy zostávajú doma s deťmi a potrebujú miesto na relax, bezpečné miesto, ktoré aj v tejto mestskej časti chýba. Starší ľudia by možno tiež uvítali možnosť posedieť si na lavičkách pod stromami. Chýba aj aktivita policajtov, pochôdzkárov, ktorí by niekedy dozreli na poriadok v parku - sú tu ohorky, fľaše od alkoholu, sklo, chýba aj čistiaca služba, ktorá odvezie odpad, ten si zatiaľ väčšinou v kočíku vezieme domov...

Navyše práve toto ihrisko ponúka motiváciu pre architekta - má slnečné plochy, ale aj miesta pod stromami, je v závetrí, v bloku domov, na pešej križovatke do Tesca a do škôl, kam chodia rodičia po starších súrodencov...

Máme sa naozaj denne všetci trepať na Partizánsku luku, k Eurovey na trávnik alebo na pláž? Alebo majú mat nové ihriska len uzavreté bloky novostavieb?

Romana Slezákova, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?