Ružinov zostáva v rozpočtovom provizóriu

12.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Ružinov zostáva aj naďalej v rozpočtovom provizóriu. Poslanci totiž ani dnes neodsúhlasili návrh rozpočtu na rok 2010. Podľa neho mala mestská časť hospodáriť v tomto roku s viac ako 30 miliónmi eur.

Z celkového počtu prítomných poslancov za jeho prijatie hlasovalo päť poslancov, deväť ho odmietlo schváliť a 12 poslancov sa zdržalo hlasovania. Podľa starostu Slavomíra Drozda boli pritom do návrhu rozpočtu zapracované aj pripomienky poslaneckých klubov, niektoré dostal listom. "Ak si máme listami pripravovať rozpočet, tak rozpočet nebude nikdy," uviedol vicestarosta Dušan Pekár (KDH). Na to však poslankyňa Daria Franková (ĽS-HZDS) skonštatovala, že komunikácia až tak viaznuť ako Pekár hovorí, nemôže, inak by totiž neboli zohľadnené pripomienky klubov.

Pekárovi sa v návrhu rozpočtu napríklad nepozdávalo, že mestská časť v tomto období navyšuje svoje výdavky. Ide podľa neho o takmer dva milióny eur, o ktoré sa navrhovalo zvýšiť všeobecné výdavky. Upozornil, že sa to navrhuje v čase, keď všetky iné mestá a mestské časti pre krízu a nižšie príjmy znižujú svoje výdavky. Nepáčilo sa mu ani to, že peniaze z rezervného fondu boli navrhnuté na financovanie škôl, na čo by mal slúžiť podľa neho skôr bežný rozpočet. V tejto súvislosti zároveň uviedol, že by nebolo vhodné nechať budúcemu zastupiteľstvu "sekeru", prípadne nechať prázdny rezervný fond.

Pekár sa tiež pozastavil nad tým, že mestská časť si platí aj advokátsku službu, za ktorú mala za dva roky zaplatiť 100-tisíc eur. Podľa neho túto službu samospráve netreba, keďže má svoje právne oddelenie. Na margo toho však starosta Slavomír Drozd (Smer-SD) skonštatoval, že mestská časť využíva advokátsku službu na zastupovanie pri ťažkých súdnych sporoch. Poslankyňa Lucia Virsíková (KDH) zasa upozornila, že pri rozpočte sa "stavia na nejakých číslach, ktoré sú prázdne." Preto sa opýtala, či je mestská časť pripravená na škrty v rozpočte, ak nedosiahne také čísla, ako sú v materiáli uvedené.

V zastupiteľstve nenašiel dostatočnú podporu ani pozmeňujúci návrh poslanca Patrika Guldána. Ten navrhoval presunúť 9 500 eur z rozpočtovej položky v súvislosti s územnými plánmi zón na riešenie verejného osvetlenia. Jeho návrh podporili dvaja poslanci, 13 boli proti a 12 sa hlasovania zdržali.

(sita)

Páčil sa vám článok?