Nové Mesto zostáva s jedným zástupcom starostu

26.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto zostáva aj naďalej s jedným vicestarostom. Pre agentúru SITA to uviedla tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová. Po júlovom mimoriadnom miestnom zastupiteľstve tak zostáva status quo.

Témou zasadnutia bolo možné zvýšenie počtu zástupcov starostu Richarda Frimmela ako aj prípadné odvolanie súčasného vicestarostu Mariána Vereša z tohto postu. Zmeniť súčasný stav a zvýšiť počet vicestarostov na dvoch umožňuje novela zákona o obecnom zriadení ako aj dodatok k štatútu hlavného mesta. To podľa Klesnilovej umožňuje mestskej časti mať dvoch zástupcov starostu. Poslanci zároveň ešte na riadnom rokovaní požiadali súčasného vicestarostu Mariána Vereša, aby zvážil ďalšie pôsobenie vo svojej funkcii.

Vedenie mestskej časti ešte po júnovom riadnom rokovaní miestneho parlamentu oslovilo aj Ministerstvo vnútra SR a požiadalo o výklad zákona v súvislosti s počtom zástupcov starostu. Rezort vnútra podľa Klesnilovej odporučil zachovanie stavu, aký je v mestskej časti od začiatku volebného obdobia, teda "len" jeden vicestarosta. O tomto stanovisku následne starosta Richard Frimmel informoval predsedov politických klubov miestneho zastupiteľstva. Práve s nimi mal totiž na základe uznesenia poslancov rokovať o obsadení miesta jeho ďalšieho zástupcu. Kluby na rokovaní so starostom predložené odporúčanie nakoniec akceptovali a tak počet zástupcov starostu zostáva nezmenený.

Súčasný zástupca starostu Marián Vereš zasa s poukázaním na odporúčanie ministerstva skonštatoval, že nevidí dôvod, aby sa vzdal svojej funkcie. Na rokovanie nebol predložený žiadny alternatívny návrh, nebolo prijaté ani žiadne uznesenie, takže všetko zostáva podľa Klesnilovej tak ako doteraz.

(sita)

Páčil sa vám článok?