Úrady od nového roku fungujú po novom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára prestali fungovať okresné úrady a nahradili ich obvodné úrady. O zmenách v štátnej správe na území hlavného mesta sme sa pozhovárali s prednostom Obvodného úradu Bratislava Martinom KURUCOM.

- Prvá veľká zmena na území Bratislavy je, že z bývalých piatich okresných úradov vznikol jeden obvodný, ktorý nemá tie právomoci, ako mali okresné úrady. Obvodný úrad Bratislava je špecializovaným úradom ministerstva vnútra, jeho súčasťou je odbor živnostenského podnikania, odbor všeobecnej vnútornej správy a odbor krízového riadenia. Tieto tri odbory prešli do pôsobnosti Obvodného úradu Bratislava a podobne je to aj na ostatných obvodných úradoch na celom Slovensku. Ostatné odbory, v zmysle uznesenia vlády a zákona prešli pod špecializovanú štátnu správu (školský, pozemkový, lesný, dopravný a ďalšie úrady).

Kde sídli nový úrad a čo je v priestoroch bývalých okresných úradov?

- Obvodný úrad Bratislava sídli na Staromestskej ulici 6 v budove Krajského úradu Bratislava. Keďže bývalé okresné úrady sídlili vo svojich sídlach až do 31. decembra 2003 a už 1. januára 2004 fungoval nový Obvodný úrad Bratislava, presťahovať sa za jednu noc sa jednoducho nedalo a nebolo to v našich silách. Odbory všeobecnej vnútornej správy a živnostenského podnikania sídlia v tých istých priestoroch ako doteraz To znamená, že v bývalom Okresnom úrade Bratislava I sídli živnostenský odbor na Obchodnej ulici, v Bratislave II v Ružovej doline, v Bratislave III na Vajnorskej ulici, v Bratislave IV na Hanulovej ulici a v Bratislave V na Kutlíkovej ulici. Takisto odbory všeobecnej vnútornej správy sídlia v tých istých priestoroch ako doteraz. Pokiaľ ide o krízový odbor (civilná ochrana, obrana), ten občania bežne nenavštevujú.

Ktoré zložky budú sídliť na Staromestskej ulici?

- V priestoroch na Staromestskej ulici, kde je oficiálne sídlo obvodného úradu, sídlim zatiaľ len ja so svojou kanceláriou a aparátom. Dúfam, že v priebehu januára až februára už budeme na Staromestskú ulicu presťahovaní všetci, s výnimkou pracovníkov zaoberajúcich sa priestupkami, ktorí budú naďalej sedieť na vysunutých pracoviskách v bývalých okresoch Bratislava II až V: II. okres - Ružová dolina, III. okres - Vajnorská ulica, IV. okres - Hanulova ulica, V. okres - Hrobákova ulica. Ak občania prídu na pracoviská v bývalých okresoch, sú tam pracovníci poverení prevziať poštu.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?