Školy v Ružinove cez prázdniny zatepľovať nebudú

7.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Materské a základné školy v bratislavskom Ružinove počas týchto letných prázdnin zateplené nebudú. Poslanci na poslednom miestnom zastupiteľstve totiž zhodnotili projekt ako nedostatočne pripravený. Viacerí sa zhodli, že by sa tým mali zaoberať, až keď úrad veci dobre naštartuje.

Počas letných mesiacov by tak mali byť vymenené len okná. O verejnom obstarávaní na verejného obstarávateľa revitalizácie materských a základných škôl poslanci diskutovali niekoľko hodín.

„My sme toto verejné obstarávanie robili na prevádzkovateľa verejného obstarávania, my sme chceli, aby to naozaj bolo čo najtransparentnejšie, pretože to bol aj veľký balík peňazí,“ uviedol starosta mestskej časti Slavomír Drozd. Podľa neho bolo toto verejné obstarávanie napadnuté a na výzvu Úradu pre verejné obstarávanie bolo zrušené. Mestská časť mala podpísanú mandátnu zmluvu s firmou, ktorá prevádzkovala verejné obstarávanie a mala ponuku na elektronickú aukciu. „My sme tieto dve ponuky dali dokopy a jednotlivé školy sme vyzvali, aby boli súčinné pri tomto verejnom obstarávaní a na každej škole sme spravili verejné obstarávanie k víťazovi na jednotlivé okná,“ uviedol Drozd. Podľa neho boli ponuky vyhodnotené, prebehli elektronické aukcie, idú sa podpisovať zmluvy s víťazmi a počas júla a augusta by mali byť vymenené všetky okná.

Voči postupu mestskej časti pri verejnom obstarávaní sa ohradili viacerí poslanci. „Z môjho pohľadu aj skúseností ako právnika si myslím, že vyhlasovateľom celého procesu verejného obstarávania mala byť mestská časť, už len preto, že si na toto celé berie úver,“ uviedol poslanec Miloslav Hrádek. Podľa neho mala mestská časť vyhlásiť verejné obstarávanie nielen na samotného obstarávateľa, ale aj na okná. Hrádek považuje za chybu, že si verejné obstarávanie museli realizovať jednotlivé materské a základné školy. „Nejaké zverejnenie na webovej stránke základnej školy, ktorú navštevujú možno tak rodičia alebo dopredu pripravené firmy, je svojím spôsobom obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní,“ uviedol Hrádek. Podľa neho došlo k vážnemu pochybeniu miestneho úradu, pretože na takú obrovskú zákazku sa mal úrad riadne pripraviť.

Miestne zastupiteľstvo koncom minulého roka schválilo výmenu okien, exteriérových dverí a zateplenie za predpokladanú cenu 1 317 500 eur v materských školách a 1 699 406 eur v základných školách. Mestská časť si na projekt revitalizácie materských a základných škôl zobrala úver od Dexia banky na šesť miliónov eur. V projekte bola zahrnutá výmena okien a zateplenie. Na žiadosť poslancov bola však zákazka rozdelená na dve – výmenu okien a zateplenie.

(sita)

Páčil sa vám článok?