Primátor by ambasádu radšej presťahoval

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O snahách Veľvyslanectva USA vybudovať okolo svojho objektu na Hviezdoslavovom námestí oplotenie a iné bezpečnostné prvky sme sa pozhovárali s primátorom Bratislavy Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Tieto snahy vnímam ako nešťastné. Už teraz spôsobili veľa nedorozumení vo vzťahoch medzi občanmi Bratislavy a zastupiteľským úradom USA. Bezpečnosť zamestnancov veľvyslanectva a ich diplomatická imunita nemôže byť zabezpečovaná za cenu bezprecedentných zásahov do verejných priestranstiev hostiteľského mesta, najmä ak ide o historicky jedno z najcennejších území Bratislavy. Navyše, som presvedčený, že v rokovaniach s americkou stranou od roku 2002 hlavné mesto i Staré Mesto urobili viacero kompromisných opatrení s cieľom zvýšiť bezpečnosť v okolí ambasády. Mám na mysli úpravu pôvodne schváleného dopravného režimu na Paulínyho ulici a Hviezdoslavovom námestí, ako aj súhlas s výstavbou náhradného vjazdu do garáží hotela Carlton.

Aké bude stanovisko mesta k prípadnému vydaniu územného rozhodnutia a stavebného povolenia?

- Na základe poznania stavu vecí, ako aj na základe jednoznačného názoru bratislavskej verejnosti môžem povedať, že stanovisko hlavného mesta k vydaniu stavebného povolenia na výstavbu ochranného oplotenia okolo budovy amerického veľvyslanectva bude negatívne. Chcel by som zdôrazniť, že na rozdiel od viacerých iných dotknutých orgánov v stavebnom konaní samospráva hlavného mesta nie je iba odbornou organizáciou, ale aj reprezentantom mestskej samosprávy. Má teda právo na vyjadrenie názoru, ktorý nemusí v plnom rozsahu vychádzať len z odbornej dokumentácie.

V akom štádiu sú rokovania o presťahovaní budovy ambasády?

- Už od leta minulého roku vedieme intenzívne rokovania. Oceňujem, že aj americká strana v danej situácii vidí perspektívne riešenie v presťahovaní ambasády na vhodnejšie miesto. Doteraz sme americkej strane predložili štyri rôzne návrhy možných lokalít, ktoré však z rôznych dôvodov nevyhovovali. Momentálne čakáme na vyjadrenie k lokalite, ktorá sa nachádza na pravom dunajskom brehu. Rozhodnutie o presťahovaní veľvyslanectva však nemôže urobiť ani mesto, ani slovenská vláda, ale administratíva Spojených štátov amerických vo Washingtone.


Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?