Župa bude viac reagovať na potreby ľudí

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V prvom funkčnom období v existencii vyšších územných celkov mesto Bratislava okrem predvolebných gest veľmi nepociťovalo, že je sídlom Bratislavskej župy. O tom, či sa na tom niečo zmení a kde sa zmeny začnú, sme sa pozhovárali s novozvoleným predsedom Bratislavského vyššieho územného celku, teda župy, Vladimírom BAJANOM.

- Na úvod by som chcel Bratislavčanom poďakovať, pretože práve vďaka ich hlasom, rozhodnutiu Bratislavy, som voľby vyhral. Vážim si aj účasť primátorov a starostov v týchto voľbách. To je pre mňa zaväzujúce. Chcem uplatniť skúsenosti a poznatky, ktoré som za jedenásť rokov pôsobenia v bratislavskej, petržalskej, samospráve získal. Viem, že mesto, ale aj región, naliehavo potrebujú riešiť problémy dopravy, školstva, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Budeme reagovať na potreby občana.

Možno to chápať tak, že priblížite krajskú samosprávu občanovi takým spôsobom, akým ste odštartovali svoje pôsobenie v Petržalke?

- Veľakrát sme sa stretli s tým, že aktivity vyššieho územného celku boli občanom neznáme. Spôsobila to skutočnosť, že krajská samospráva robila politiku inak ako starostovia a primátori, a to sa prejavilo aj v účasti na voľbách. Spolupráca župy so starostami a primátormi pritiahne pozornosť občanov a vzbudí záujem o regionálnu politiku, lebo bude reagovať na ich potreby. Preto sa chcem pravidelne stretávať s primátormi a starostami, aby sme sa rozprávali a rozumeli si.

Na nezáujem župy o občana, jeho aktivity poukazovali aj mimovládne organizácie a občianske združenia - čo chcete zmeniť v tomto smere?

- Myslím si, že sa sťažovali oprávnene. Ako starosta som sa snažil účinne spolupracovať s občianskymi aktivitami a ako župan chcem v tom pokračovať v rámci legislatívnych pravidiel, ktorými sa vyšší územný celok riadi.

Čo spravíte ako prvé v novej funkcii pre Bratislavu?

- Predovšetkým sa chcem zúčastniť na rokovaní o rozpočte v parlamente, lebo to je kardinálna otázka. V januári sa chcem stretnúť so starostami a primátormi kraja a predpokladám, že do konca februára by sme mohli mať plán, ako nadviazať na to dobré, čo sa urobilo. Lebo nebolo všetko zlé, mám na mysli najmä využívanie európskych fondov v prospech regiónu.


Zhováral sa Gustav Bartovic
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?