Peniaze z predaja pôjdu na opravu škôl

16.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Staromestské miestne zastupiteľstvo pred týždňom rozhodlo o predaji spoločnosti R.B.I., s.r.o., ktorá vlastní päť budov v historickom jadre mesta. Niektorí kritici to označili za rozpredaj „rodinného striebra“, ktorého sa nemala mestská časť zbaviť. Prečo sa samospráva rozhodla R.B.I. predať, na to sme sa spýtali starostu Starého Mesta Andreja PETREKA (nezávislý).

- Nepredali sme žiadne rodinné striebro. Zbavili sme sa majetku, ktorý mestskej časti nič neprinášal a najbližších 21 rokov by ani nepriniesol. Spoločnosť R.B.I. totiž do roku 2031 bude splácať úver, ktorý jej pred desiatimi rokmi poskytli rakúske banky za účelom obnovy piatich objektov v centre mesta. Mestská časť z toho nemala doteraz ani korunu, ani cent, pretože všetky výnosy z prenájmov v týchto budovách išli a aj pôjdu na splatenie úveru. K predaju R.B.I. sme však pristúpili najmä preto, že do konca tohto roku môžeme na základe zmeny rozpočtových pravidiel výnosy z predaja majetku použiť na opravy a údržbu obecného majetku - najmä základných a materských škôl, ciest a chodníkov, oporných múrov a schodov. Od nového roka to už možné nebude. Najmä školy máme v dezolátnom stave, preto sme vlani začali s ich rozsiahlou rekonštrukciou. Vymenili sme okná na väčšine základných škôl, tento rok vymeníme okná aj na zvyšných školách, opravíme školské strechy, elektrické rozvody a kotolne. To všetko treba urobiť a poslanci pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok rozhodli, že mestská časť to bude financovať z predaja majetku, ktorý je pre výkon jej samosprávnych funkcií nepotrebný.

Nemohla mestská časť získať tieto prostriedky z iných zdrojov?

- Do úvahy by pripadal jedine úver, nechceli sme však mestskú časť zadlžovať. Najmä ak tento rok očakávame nižší príjem z podielových daní, ktoré mestským častiam prerozdeľuje hlavné mesto. Pani poslankyňa Rosová navrhovala, aby sme tieto peniaze získali z vyšších pokút - to však považujem za nereálne. Mestská časť pokutuje, ako jej to zákon ukladá a nevie získať z pokút väčší príjem. V minulosti sme navyše prišli o príjem z dane z herní a výherných automatov, čo bola nezanedbateľná časť príjmov mestskej časti. Miestne dane, ktoré vyberá mestská časť, sme v uplynulých rokoch zvýšili, daň z nehnuteľnosti má v rukách hlavné mesto, samospráva mestskej časti má preto obmedzené možnosti financovania.

Zhováral sa Slavo Polanský.
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?