Poslanci asi nemajú vzťah k tomuto mestu

11.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

AD: VYDRICU SA ZREJME NEPODARÍ OBNOVIŤ (BN 20/2010) Rozhovor so starostom Starého Mesta Andrejom Petrekom o aktualitách projektu výstavby novej štvrte pod Hradom, ktorá bola kedysi známa ako Vydrica, vyvolal záujem najmä tých Bratislavčanov, ktorí si pamätajú bývalé časy tejto štvrte.

“Zveľaďovanie” pokračuje. Aký je vlastne rozdiel medzi tými, ktorí zbúrali polovicu starej Bratislavy, a tými, ktorí za rúškom “genius loci” stavajú sklenené kocky? Očakávajú páni z magistrátu príval turistov pod hradný kopec, kde budú stáť podobné kocky a, samozrejme, vily tých bohatších?

~ ~ ~

Rozdiel vari iba v tom, že tí predtým mali väčší strach z ľudí... Teraz sa šafári s mestským majetkom ako so svojím.

~ ~ ~

Problémom je, že väčšina poslancov nemá žiadny vzťah k nášmu mestu. Stačí pár šikovných článkov zaplatených developerskými skupinami, ktoré budú poukazovať na výhodnosť ich projektov a nevýhodnosť znovupostaviť repliky starých domov. Aby sa investície do Podhradia developerom vrátili, tak im navrhujem postaviť tam nie tri, ale štyri veže. A po schválení stavebného povolenia ešte nadstaviť desať poschodí. A potom sa bude magistrát vyhovárať na mestskú časť, tá zase na stavebné zákony...

~ ~ ~

Pozitívny príklad toho, že by sa podarilo oživiť zaniknutú časť mesta, nemáme, stačí sa však pozrieť za hranice (Drážďany, Varšava). A ak to mať nebudeme, tiež to o niečom svedčí...

~ ~ ~

Snahu o jej obnovenie môže mať len ten, kto si ju nepamätá. Táto lokalita si určite zaslúži úctu. Mnohé novopostavené budovy v Bratislave sú nové, ale nie moderné skvosty.

~ ~ ~

Zásadná chyba sa stala pred dekádou, keď mesto predalo priestor bývalej Vydrice. Vie mi niekto vysvetliť, prečo toto mesto všetko predáva? PKO, Stará tržnica atď... Lebo to nie sú rentabilné projekty? Práve preto by sa o ne malo starať mesto - veď ho štedro dotujeme svojimi daňami! Podnikateľské aktivity očakávam od podnikateľských subjektov a príde mi úplne zvrhlé, aby akýkoľvek systém (mesto, štát), ktoré má zákonom vynútenú finančnú podporu občanov cez dane, vstupovalo na trh ako ďalší súťažiaci. Naopak, od mesta očakávam hlavne stratové aktivity - keby som mal očakávať len rentabilné projekty, tak to nech radšej mesto prestane existovať, lebo ktorákoľvek firma zastane jeho činnosť lepšie a bez politických drístov.

~ ~ ~

Problém je aj v dnešnej architektonickej obci - čo architekt, to infantilne megalomanský spratok bez kúska pokory a citu pre skromnosť (česť výnimkám).

~ ~ ~

Mesto by malo mať zákaz predávať štátny majetok. Ono je tu vlastne na to, aby ho spravovalo, takže niektorí páni to majú pomýlené. Argument, že štát je zlý vlastník, je otrepaná fráza, klišé, ktoré slúži iba na ožobračovanie štátu.

(z diskusie na www.banoviny.sk)

Páčil sa vám článok?