Poškodenú fontánu chce opraviť jej autor

17.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Autor vandalmi poškodenej fontány na Poštovej ulici v Bratislave, Martin Lettrich, má záujem dať svoje dielo do poriadku. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alena Kopřivová.

Staromestský starosta Andrej Petrek informoval, že následne má mestská časť záujem odovzdať túto fontánu mestskej organizácii Paming, ktorá sa stará o všetky fontány vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy. S výnimkou fontány na Poštovej ulici sú v Starom Meste v prevádzke už všetky tri fontány - Vtáčia fontána na Ventúrskej ulici, fontána v tvare kvetu v Medickej záhrade medzi Špitálskou a Ulicou 29. augusta a fontána na Hviezdoslavovom námestí.

Netradičný prístup zvolila staromestská samospráva pri spúšťaní potôčikových fontán na promenáde Hviezdoslavovho námestia. "Ešte vlani sa do nich napúšťalo 100 metrov kubických pitnej vody. Lacnejším a najmä ekologickejším riešením je použitie úžitkovej vody zo studne. Tá v systéme cirkuluje, pričom sa počas celého leta dopĺňa len v malých množstvách," uviedla Kopřivová. Pitná voda je vo Vtáčej fontáne na Ventúrskej - pri vyústení do Strakovej ulice. "Spotreba vody je však nízka, naozaj má slúžiť iba smädným vtáčikom, dole sú pitné fontány, ktoré spúšťajú ľudia," uviedla Kopřivová. Úžitková voda zo studne je v Medickej záhrade a tiež na Hviezdoslavovom námestí. Podľa Kopřivovej je voda vo fontánach chemicky upravovaná. "Nič sa nestane, ak si v nej niekto ovlaží ruky, ani mu to nik nebude zakazovať. Nie je však určená na kúpanie, nie je to bazén," uviedla Kopřivová.

Konkrétnu sumu na prevádzku fontán Kopřivová nevedela špecifikovať, keďže z celkovej spotreby vody na polievanie trávnikov, záhonov, stromov a zásobovanie fontán mestská časť nevie vyčleniť len fontány. "V roku 2008 zaplatilo Staré Mesto Bratislavskej vodárenskej spoločnosti za dodávku pitnej vody milión korún, ňou sme zavlažovali celé Hviezdoslavovo námestie vrátane napúšťania fontán, plus polievanie časti prícestnej zelene, zelene a záhonov v parku na Vajanského nábreží," uviedla Kopřivová. Staré Mesto plánuje spotrebu pitnej vody znížiť, preto pracuje na dokončení a sprevádzkovaní zavlažovacieho systému v parku na Vajanského nábreží a Hviezdoslavovom námestí.

(sita)

Páčil sa vám článok?