Kaplnku sv. Jakuba navštívi 400 až 450 ľudí

24.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Kaplnku sv. Jakuba na Námestí SNP pred Starou tržnicou v Bratislave navštívi počas podujatia Bratislava pre všetkých 400 až 450 ľudí. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ mestského Ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Ivo Štassel.

Podľa neho je to dané najmä ťažkým zostupom a malým priestorom, keďže mostík v podzemí má kapacitu maximálne 12 ľudí. "Treba to chápať ako núdzový stav, ten rebrík tam bol urobený len na to, aby sme to tam vôbec niekomu mohli ukázať. Po rekonštrukcii celého Námestia SNP sa priestor začlení aj do vedľajšieho suterénu a vstup bude urobený normálnym schodiskom, šatňou s predajom lístkov,“ uviedol Štassel. Podľa jeho slov bude v budúcnosti Kaplnka sv. Jakuba slúžiť ako expozícia mestského múzea.

Kaplnka sv. Jakuba na Námestí SNP bola odkrytá v rokoch 1994 až 1996 v rámci archeologického výskumu, ktorý vykonal Mestský ústav ochrany pamiatok. Záujem o zostup do podzemia a nahliadnutie do kostnice s absolvovaním výkladu je podľa Štassela konštantne veľký. Návštevníci sa podľa neho najčastejšie pýtajú na datovanie stavby, pôvod kostí a budúcu podobu archeologického nálezu. "Jeden človek vyšiel odtiaľ sklamaný, lebo si myslel, že pôjde nejakými chodbami do podzemia a vyjde niekde na druhom konci mesta, tak bol šokovaný, že je to iba jeden priestor,“ uviedol Štassel. Ako ďalej uviedol, v pláne bolo urobiť aj podzemné prepojenie Bratislavy chodbami, ktoré by spájali archeologické nálezy na území Bratislavy. "Žiaľ, realita nám to nedovolí, lebo tých nálezov je tak málo, že by sme ich museli prepájať kilometrovými chodbami, a to je ekonomicky neúnosné,“ uviedol.

Kaplnka sv. Jakuba je návštevníkom sprístupnená len jeden deň v roku na štyri hodiny, počas podujatia Bratislava pre všetkých. V rámci neho je pre obyvateľov a návštevníkov mesta pripravených množstvo akcií. Otvorený je Primaciálny palác a kancelária primátora Andreja Ďurkovského, v Zoologickej záhrade zasa nový pavilón ľudoopov, sprístupnený je zrekonštruovaný areál na Kačíne. Do múzeí a galérií, z ktorých mnohé majú nové výstavy, je vstup zadarmo. Bezplatné je aj plávanie či korčuľovanie na štadiónoch. Na víkendové podujatie sa pripravila aj mestská hromadná doprava, niektoré linky sú posilnené. Okrem toho jazdia historické električky, trolejbusy a autobusy.

(sita)

Páčil sa vám článok?