Ružinovskí poslanci chcú na internete celé zmluvy

21.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavského Ružinova chcú na internete celé zmluvy. Na internetovej stránke mestskej časti by mali byť podľa nich zverejňované všetky nové zmluvy v plnom znení, teda bez začiernenia údajov.

Každá zmluva, ktorú bude mestská časť uzatvárať od 1. mája, by mala mať klauzulu, že druhá strana bola upovedomená o tom, že na internete bude zverejnená celá zmluva. Takúto úlohu dnes poslanci uložili prednostke Alene Kaňkovej. Poslanci zároveň zobrali na vedomie analýzu rozsahu, spôsobu a finančnej náročnosti zverejňovania zmlúv a faktúr. V materiáli bolo vyčíslené, koľko by približne stálo ručné či digitálne začierňovanie údajov.

Poslanci pritom už pred časom schválili, že na internete budú zverejňované všetky zmluvy. Starosta Slavomír Drozd však uznesenie nepodpísal, odôvodňoval to nevykonateľnosťou uznesenia a finančnými dôvodmi. Okrem toho vedenie mestskej časti argumentovalo aj tým, že kontrolu predsa vykonáva miestny kontrolór, ktorý môže kontrolovať aj neverejné zmluvy. Zároveň, ak by niekto mal záujem o nejaké informácie, môže o ne požiadať v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Do zastupiteľstva bol následne predložený ďalší návrh v súvislosti so zmluvami, nemal však potrebnú trojpätinovú väčšinu. V súčasnosti sa na stránke mestskej časti zverejňujú zoznamy zmlúv a faktúr.

Podľa poslankyne Viktórie Jančošekovej (SDKÚ-DS) sa nedá v Ružinove hovoriť o transparentnosti, keďže mestská časť nezverejňuje na internete celé zmluvy na rozdiel o Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), bratislavskej Petržalky či iných miest. Podľa nej je asi problém informovať o tom, ako mestská časť "šafári" s peniazmi. Objavili sa však aj názory, že zverejňovanie "iba" zoznamu faktúr je postačujúce, do budúcnosti sa však ukáže, čo chcú občania. Zástupca starostu Dušan Pekár (KDH) uviedol, že je to skôr o ochote.

(sita)

Páčil sa vám článok?